ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος ο Τζον Μπόλτον από τον Λευκό Οίκο

Τέλος ο Τζον Μπόλτον από τον Λευκό Οίκο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Nτόναλντ Τραμπ απέλυσε χθες αιφνιδιαστικά τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον, επικαλούμενος διάσταση απόψεων σε πολλά ζητήματα. Ο Μπόλτον ήταν το σημαντικότερο «γεράκι» μεταξύ των συνεργατών του Αμερικανού προέδρου και η αποχώρησή του έριξε κάθετα την τιμή του πετρελαίου, ερμηνευόμενη ως απομάκρυνση από το ενδεχόμενο πολέμου στη Μέση Ανατολή.

«Χθες το βράδυ ενημέρωσα τον Τζον Μπόλτον ότι ο Λευκός Οίκος δεν έχει πλέον ανάγκη τις υπηρεσίες του», έγραψε ο Τραμπ στο Τwitter. «Διαφωνούσα κάθετα με πολλές από τις συστάσεις του, όπως διαφωνούσαν και άλλοι στην κυβέρνηση». Πηγές του Λευκού Οίκου αναφέρουν ότι, το βράδυ της Δευτέρας, οι δύο άνδρες είχαν έντονη διαμάχη για το ζήτημα των ειρηνευτικών συνομιλών των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν.

Ο Μπόλτον διαφωνούσε με την πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου να καλέσει τους εκπροσώπους των Ταλιμπάν στο Καμπ Ντέιβιντ για να συμφωνήσουν στους όρους της αμερικανικής αποχώρησης από το Αφγανιστάν. Η διάσκεψη τελικά δεν έγινε, αλλά πιθανώς η υπόθεση αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Ο Μπόλτον έχει διαφωνήσει με την προσέγγιση που επιχειρεί ο Τραμπ με τη Βόρεια Κορέα και με τα ανοίγματά του προς τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί. Η απομάκρυνση του τρίτου κατά σειράν συμβούλου εθνικής ασφαλείας, λίγο πριν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενδεχομένως ανοίγει τον δρόμο για μια ιστορική πρώτη συνάντηση ανάμεσα στους δύο προέδρους, στο περιθώριο της συνέλευσης.

«Οι πιθανότητες πολέμου στον κόσμο μειώθηκαν δραματικά», δήλωσε ο γερουσιαστής Ραντ Πολ, κατηγορώντας τον Μπόλτον ως φορέα «της αφελούς άποψης ότι πρέπει να ξαναφτιάξουμε τον κόσμο κατ’ εικόνα και ομοίωσή μας, μέσω βίαιων επεμβάσεων». Με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Μπόλτον υποστήριξε ότι δεν αποπέμφθηκε, αλλά υπέβαλε ο ίδιος την παραίτησή του, ενώ απείλησε ότι εν καιρώ θα μιλήσει «για όλα».