Πιέσεις για απελευθέρωση Αυστραλών πολιτών από το Ιράν

Πιέσεις για απελευθέρωση Αυστραλών πολιτών από το Ιράν

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΕΡΑ. Πιέσεις για την απελευθέρωση τριών Αυστραλών πολιτών που κρατούνται σε διαβόητη φυλακή της Τεχεράνης ασκεί η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, τονίζοντας ότι δεν πιστεύει πως η σύλληψή τους συνδέεται με την τρέχουσα αντιπαράθεση του Ιράν με τη Δύση. Η υπουργός Εξωτερικών Μαρίζ Πέιν δήλωσε στη Γερουσία ότι έθιξε το θέμα της σύλληψης δύο Αυστραλοβρετανίδων και ενός Αυστραλού άνδρα «πολλές φορές» στις συνομιλίες της με τον Ιρανό ομόλογό της Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ενώ η αυστραλιανή πρεσβεία στην Τεχεράνη έχει προβεί σε επανειλημμένα διαβήματα, σε ανώτατο επίπεδο, για λογαριασμό των κρατουμένων.

Αναλυτές και συγγενείς διατείνονται ότι το Ιράν, και ειδικότερα τα σκληροπυρηνικά στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, χρησιμοποιούν τους φυλακισμένους ως διαπραγματευτικό χαρτί στον διάλογο με τη Δύση. Επιτροπή του ΟΗΕ περιέγραψε πέρυσι μια συνηθισμένη πρακτική που θέλει πολίτες με διπλή υπηκοότητα να στερούνται την ελευθερία τους, κατηγορία την οποία η Τεχεράνη απορρίπτει. Η Πέιν εκτιμά, πάντως, ότι η σύλληψη ζεύγους ταξιδιωτών από το Περθ, του Μαρκ Φίρκιν και της Τζολί Κινγκ, που διέθεταν δικό τους blog, καθώς και η προηγούμενη σύλληψη ακαδημαϊκού από τη Μελβούρνη, συνδέεται με ευρύτερα πολιτικά ζητήματα.

Οι αναρτήσεις του ζεύγους στο blog τους σταμάτησαν εδώ και δέκα εβδομάδες, μετά το πέρασμά τους από το Κιργιζιστάν και το Πακιστάν. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, το τρίτο πρόσωπο είναι μια Αυστραλοβρετανίδα πανεπιστημιακός, απόφοιτος του Κέμπριτζ, που δίδασκε σε πανεπιστήμιο της Αυστραλίας και η οποία συνελήφθη πριν από έναν χρόνο. Η Αυστραλία δέχθηκε πρόσφατα να συμμετάσχει σε αποστολή υπό τις ΗΠΑ για την προστασία των εμπορικών πλοίων στα Στενά του Ορμούζ, μέσω των οποίων διέρχεται το ένα τρίτο του πετρελαίου που μεταφέρεται διά θαλάσσης παγκοσμίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή