ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε «άγνωστα» μνημεία του αρχαίου κόσμου (φωτογραφίες)

pente-agnosta-mnimeia-toy-archaioy-kosmoy-fotografies-2337278

Αν και όλοι γνωρίζουν το Angkor Wat στην Καμπότζη, την Πέτρα της Ιορδανίας ή το Κολοσσαίο της Ρώμης, υπάρχουν κάποια ερείπια αρχαίων πόλεων που μένουν στην «σκιά» των διάσημων αξιοθέατων του κόσμου, αλλά αφηγούνται μια πολύ δυνατή ιστορία του καιρού τους. 

Cliff Palace (Παλάτι των Βράχων), Κολοράντο ΗΠΑ  

pente-agnosta-mnimeia-toy-archaioy-kosmoy-fotografies0

Ο ιστορικός οικισμός Cliff Palace του 12ου αιώνα βρίσκεται μέσα το Εθνικό Πάρκο Mesa Verde, στο νοτιοδυτικό Κολοράντο. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα κατοικιών που χάραξε στους  βράχους η αρχαία φυλή των Πουέμπλο, που κατοικούσε εδώ απ’ το 600 μέχρι το 1300 μ.Χ.

Chan Chan (Τσαν Τσαν) Περού

pente-agnosta-mnimeia-toy-archaioy-kosmoy-fotografies2

Πολύ πριν την επικράτηση των Ινκας και το χτίσιμο του αδιαμφισβήτητα μαγευτικού Μάτσου Πίτσου, στο Περού ήκμαζε o πολιτισμός των Chimu. Η αρχαία πόλη Τσαν Τσαν  στην ακμή της μεταξύ του 900 και του 1470 μ.Χ. αριθμούσε πάνω από 10.0000 κτίρια και θεωρούνταν η μεγαλύτερη της Αμερικής.

Ο οικισμός καταστράφηκε κατά την επικράτηση των Ίνκας ενώ και ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1986.

pente-agnosta-mnimeia-toy-archaioy-kosmoy-fotografies4

Το τεράστιο σύμπλεγμα κτιρίων αποτελείται από ακροπόλεις, ναούς, νεκροταφεία και το μερικώς αποκατεστημένο παλάτι Tschudi και αποτελεί μία  μια σημαντική μαρτυρία για  στον αρχαίο πολιτισμό στη Νότια Αμερική.

Ναός Ġgantija, Μάλτα

pente-agnosta-mnimeia-toy-archaioy-kosmoy-fotografies6

Παλαιότερο από τις πυραμίδες της Αιγύπτου και το Στόουνχεντζ, αυτό το νεολιθικό μνημείο στο νησάκι του Γκότζο – αφιερωμένο στη γονιμότητα –  πάνω από 5.500 ετών  και μία από τις παλαιότερες θρησκευτικές δομές που σώζονται.

Μεγάλη  Ζιμπάμπουε, Ζιμπάμπουε

pente-agnosta-mnimeia-toy-archaioy-kosmoy-fotografies8

Το αρχαίο μνημείο που σώζεται σήμερα ήταν, σύμφωνα με το μύθο, η πρωτεύουσα του βασιλείου της βιβλικής Σαββά και εγκαταλείφθηκε γύρω στο 1450.

Η Μεγάλη Ζιμπάμπουε ιδρύθηκε τον 11 αιώνα σε μια έκταση 7.200 στρεμμάτων, νότια της περιοχής Μασβίγκο.

Η σημερινή Ζιμπάμπουε πήρε το όνομά της –  σημαίνει «πέτρινο σπίτι» –  από τα τεράστια πέτρινα οικοδομήματα, ερείπια της αρχαίας πόλης της Μεγάλης Ζιμπάμπουε. 

Ειδώλια πουλιών που βρέθηκαν στα ερείπια έγιναν το εθνικό σύμβολο της Ζιμπάμπουε ενώ από το 1986 έχει αναγνωριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Shahr-e-Gholghola, Αφγανιστάν

pente-agnosta-mnimeia-toy-archaioy-kosmoy-fotografies10

Κάποτε ισχυρή πόλη πάνω στον Δρόμο του Μεταξιού, αυτή η περιοχή ήταν μια από τις τελευταίες άμυνες της επαρχίας απέναντι στις ορδές των Μογγόλων πολεμιστών.

Όταν σκοτώθηκε σε μάχη κοντά στην Shahr-e-Gholghola ο αγαπημένος εγγονός του Τζένγκις Χαν, ο πολέμαρχος σφάγιασε όλο τον πληθυσμό της πόλης, η οποία έκτοτε έγινε γνωστή ως «πόλη των κραυγών».

Με πληροφορίες από Newsweek, Wikipedia