ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ολοκληρώθηκε η παράδοση της δεύτερης συστοιχίας S-400

Τουρκία: Ολοκληρώθηκε η παράδοση της δεύτερης συστοιχίας S-400

ΑΓΚΥΡΑ. Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χθες ότι ολοκληρώθηκε η παράδοση της δεύτερης συστοιχίας ρωσικών πυραύλων S-400 και προσέθεσε ότι το σύστημα θα ενεργοποιηθεί τον Απρίλιο του 2020. Η Αγκυρα και η Ουάσιγκτον βρίσκονται σε αντιπαράθεση με αφορμή την αγορά από την Τουρκία του συστήματος των S-400, με τις ΗΠΑ να υποστηρίζουν ότι το ρωσικό σύστημα θα ήταν ασύμβατο με αυτά του NATO και ότι συνιστά κίνδυνο για τα υπερηχητικά και τα χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth) μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 της Lockheed Martin. Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η παράδοση της δεύτερης συστοιχίας S-400, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες να τοποθετηθεί το σύστημα και να εκπαιδευτεί το προσωπικό που θα το χειρίζεται συνεχίζονται.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσολγου, σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ξεκαθάρισε ότι οι S-400 θα ενεργοποιηθούν, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του την Παρασκευή, είπε στο Reuters ότι θα συζητήσει την αγορά αμερικανικών πυραύλων Patriot με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αυτό τον μήνα, τονίζοντας ότι ο προσωπικός δεσμός του με τον Αμερικανό ομόλογό του μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστεί η κρίση με αφορμή τους S-400.