ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εύθραυστες ισορροπίες στον Κόλπο – Αποκλιμακώνεται η τιμή του πετρελαίου

ΗΠΑ: Εύθραυστες ισορροπίες στον Κόλπο – Αποκλιμακώνεται η τιμή του πετρελαίου

«Σίγουρες» για την ιρανική προέλευση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που έπληξαν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία εμφανίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοινώνοντας ότι έχουν ταυτοποιήσει και τις ακριβείς τοποθεσίες απογείωσης τους. 

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο CBS News την Τρίτη, ένας ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε ότι τα συγκεκριμένα drones προήλθαν από τοποθεσίες στο νότιο Ιράν, δηλαδή στο βορειότερο άκρο του Κόλπου. Ακόμη, προσέθεσε ότι η σαουδαραβική αεράμυνα ήταν αδύνατον να αναχαιτίσει τις επιθέσεις, καθότι όλα της τα αμυντικά συστήματα είναι στραμμένα στο νότο, εστιάζοντας σε επιθέσεις προερχόμενες από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Μία ημέρα νωρίτερα, οι ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες από τις χτυπημένες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, συνοδευόμενες από τον ισχυρισμό ότι τα σημεία τους που επλήγησαν, βρίσκονται στο βόρειο/βορειοδυτικό τμήμα τους, ενισχύοντας το σενάριο ότι η επίθεση προήλθε από περιοχές του βόρειου Κόλπου, δηλαδή από εδάφη του Ιράν ή του Ιράκ.

Παρότι οι σιίτες αντάρτες Χούθι, ένας από τους κυριότερους δορυφόρους του Ιράν στην περιοχή, ανέλαβαν σχεδόν αμέσως την ευθύνη για την επίθεση του Σαββάτου, και η Τεχεράνη έχει αρνηθεί επανειλημμένως οποιαδήποτε εμπλοκή της, ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ διαθέτουν στοιχεία που επιτρέπουν τον εντοπισμό της προέλευσης των πυρών. Ακόμη, στο ερώτημα που του τέθηκε, εάν η Ουάσιγκτον είναι βέβαιη για την προέλευση των χτυπημάτων, ο αξιωματούχος απάντησε καταφατικά.

Τέλος, τόνισε ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία θα παρουσιαστούν αναλυτικά στη Γενική Συνέλευση του Ηνωμένων Εθνών την επόμενη εβδομάδα, ώστε να πειστεί η διεθνής κοινότητα και κυρίως οι Ευρωπαίοι.

Επίσης, τρεις ακόμη Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reuters και θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, σημείωσαν ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν τόσο πύραυλοι Κρουζ όσο και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τονίζοντας ακόμη ότι η επίθεση ενείχε έναν υψηλότερο βαθμό περιπλοκότητας και επιτήδευσης σε σχέση με ό,τι πιστευόταν αρχικά.

Στη Σαουδική Αραβία ο Μάικ Πομπέο

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόερος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο θα πραγματοποιήσει σήμερα έκτακτη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να συζητήσει με τους ντόπιους αξιωματούχους τις πιθανές αντιδράσεις των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα βρίσκεται την Τετάρτη στην Τζέντα, όπου θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, για «να συντονίσουν τις προσπάθειές τους, ώστε να αντικρούσουν την ιρανική επιθετικότητα στην περιοχή». Στη συνέχεια, θα αναχωρήσει για το Άμπου Ντάμπι, όπου την Πέμπτη θα έχει συνομιλίες με τον πρίγκιπα διάδοχο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ.

Σε ομιλία του στο ινστιτούτο μελετών Heritage Institute, ο Πενς είπε ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει τα στοιχεία που διαθέτει για τις επιθέσεις εναντίον του ενεργειακού κολοσσού και είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τους συμμάχους της στη Μέση Ανατολή.

Ριάντ: Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου η αποκατάσταση της παραγωγής πετρελαίου

Στο μεταξύ, όσον αφορά την πετρελαϊκή παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας, ο υπουργός Ενέργειας διαβεβαίωσε σήμερα, ότι ο ανεφοδιασμός της αγοράς με πετρέλαιο εκ μέρους της χώρας έχει επανέλθει στο αρχικό επίπεδό του, μετά τις επιθέσεις, οι οποίες μείωσαν προσωρινά στο μισό την παραγωγή.

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει αποκατασταθεί η παραγωγή, φτάνοντας τα 11 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και τα 12 εκατομμύρια μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, τόνισε συγκεκριμένα ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ Μπιν Σαλμάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Σύμφωνα με τον υπουργό, τον Οκτώβριο η παραγωγή θα είναι 9,89 εκατομμύρια βαρέλια. 

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιος και γιατί βρίσκεται πίσω από την επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco», πρόσθεσε ακόμη ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι το βασίλειο θα πρέπει να λάβει αυστηρά μέτρα για να αποτρέψει ενδεχόμενες αντίστοιχες επιθέσεις.

Στο μεταξύ, παρά τις διαβεβαιώσεις του Ριάντ για την αποκατάσταση της πετρελαϊκής παραγωγής, την Τρίτη το αμερικανικό αργό έκλεισε με πτώση 5,7% σε σύγκριση με τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό αργό παράδοσης Οκτωβρίου υποχώρησε κατά 3,56 δολάρια και έκλεισε στα 59,34 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας, παράδοσης Νοεμβρίου, έκλεισε στα 64,55 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 4,47 δολαρίων ή -6,5%.