Η… επίθεση με χημικά αποκρούστηκε επιτυχώς

Η… επίθεση με χημικά αποκρούστηκε επιτυχώς

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κρότος ηχεί σε ολόκληρο το στρατόπεδο. Σε λίγα δευτερόλεπτα, συναγερμός και η πρώτη μονάδα κάνει την εμφάνισή της. Φορώντας ειδικές προστατευτικές στολές και αντιασφυξιογόνες μάσκες πλησιάζουν τηνμολυνθείσα από άγνωστη βιολογική ουσία περιοχή και με τις τελευταίας τεχνολογίας συσκευές ανίχνευσης Μ90 προσπαθούν να προσδιορίσουν την έκταση που είναι επικίνδυνη. Η περιοχή αποκλείεται με ταινίες και πινακίδες, ενώ ένα ασθενοφόρο παρέχει τις πρώτες βοήθειες σε κάποιο μέλος της ομάδας που εξετέθη στον μολυντή. Λίγο αργότερα, τα μέλη της ομάδας απολυμαίνονται και απομακρύνονται από την περιοχή.

Ευτυχώς δεν πρόκειται για πραγματικό περιστατικό, αλλά για μια επίδειξη του ελληνικού στρατού, για την αντιμετώπιση επίθεσης με χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα, από τις ειδικές ομάδες που έχουν συσταθεί από τις 23 Οκτωβρίου με αυτή ακριβώς την αποστολή. Οι συγκεκριμένες ομάδες (τρεις του στρατού ξηράς, αποτελούμενες από αξιωματικούς και στρατιώτες με ανάλογες σπουδές και μια της αστυνομίας) θα καλύψουν το κενό μέχρι την ενεργοποίηση του ειδικού τμήματος Πυρηνικής-Βιολογικής-Χημικής Αμυνας (ΠΒΧΑ), το οποίο υπολογίζεται ότι θα έχει αποκτήσει την απαιτούμενη επιχειρησιακή ετοιμότητα σε περίπου τρεις μήνες. Ηδη στη μονάδα εκπαιδεύονται περισσότερα από 550 στελέχη και ένας ικανός αριθμός μονίμων αξιωματικών, που έχουν μετεκπαιδευτεί στο εξωτερικό (κυρίως στις ΗΠΑ), όπως εξήγησε χθες ο διοικητής της, συνταγματάρχης Στέφανος Χήρας.

Στη χθεσινή εκδήλωση έγινε επίδειξη του τρόπου επέμβασης σε ένα ενδεχόμενο χτύπημα με βιολογικά όπλα, τόσο για τον προσδιορισμό της μολυσμένης έκτασης και τον αποκλεισμό της, όσο και για την παροχή ιατρικής βοήθειας στην ΠΒΧΑ και την απολύμανσή της μετά το πέρας της αποστολής. Ειδική μνεία έγινε και στην περίπτωση ανεύρεσης «ύποπτου» φακέλου σε ανοιχτό χώρο και πώς αυτός θα μεταφερθεί με ασφάλεια σε μικροβιολογικά εργαστήρια για περαιτέρω εξέταση.

Το ειδικό τμήμα Πυρηνικής-Βιολογικής-Χημικής Αμυνας, που συγκροτεί το Γενικό Επιτελείο Στρατού θα έχει αποστολή την παροχή υποστήριξης σε περιπτώσεις σοβαρής περιβαλλοντικής μόλυνσης. Το ειδικό σώμα θα αποτελείται από τις μονάδες: την ομάδα Διοίκησης, Ανίχνευσης-Επισήμανσης Ραδιολογικών Ουσιών, Ανίχνευσης- Επισήμανσης Βιολογικών Ουσιών και Πυρηνικής, Βιολογικής και Χημικής Απολύμανσης. Το ειδικό σώμα θα στελεχώσουν αρχικά επτά αξιωματικοί και 26 υπαξιωματικοί, ενώ προβλέπεται μελλοντικά να συγκροτηθεί σε επίπεδο λόχου με 22 αξιωματικούς και 85 υπαξιωματικούς. Οι αξιωματικοί που θα επανδρώσουν το Σώμα θα είναι απόφοιτοι του Chemical School των ΗΠΑ, ενώ οι υπαξιωματικοί θα είναι εκπαιδευμένοι στην Σχολή Ειδικών Οπλων Ενόπλων Δυνάμεων και στη συνέχεια, για όσους απαιτηθεί, σε σχολή του εξωτερικού.

Της Δώρας Αντωνιου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή