Ιχνη άνθρακα σε πέντε νέα σημεία στις ΗΠΑ

Ιχνη άνθρακα σε πέντε νέα σημεία στις ΗΠΑ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σε τέσσερα γραφεία, που στεγάζουν τις ταχυδρομικές υπηρεσίες της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στο Ρόκβιλ του Μέριλαντ, όπως εξάλλου και σε ταχυδρομική υπηρεσία στο Κάνσας Σίτι του Μισούρι εντοπίσθηκαν ίχνη άνθρακα. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, των ειδικών επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στην εξεύρεση του τρόπου με τον οποίο μολύνθηκε από αναπνευστικό άνθρακα και έχασε τη μάχη με τη ζωή προχθές μια γυναίκα στη Νέα Υόρκη. Στην Ουάσιγκτον εξετάζονται χιλιάδες επιστολές που περάσαν από τη διαδικασία αποστείρωσης επειδή σπόροι του θανατηφόρου βάκιλλου ανιχνεύθηκαν σε τουλάχιστον δώδεκα διαφορετικά σημεία στην περιοχή της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Ειδικότερα οι ειδικοί στη Νέα Υόρκη στρέφουν την προσοχή του στον τρόπο μόλυνσης της άτυχης Κάθι Νγκιουέν, η οποία εργαζόταν σε νοσοκομείο της αμερικανικής μητρόπολης και πέθανε από αναπνευστικό άνθρακα. Ηδη μια συνάδελφος της άτυχης γυναίκας εξετάζεται καθώς παρουσιάζει ύποπτη πληγή στο χέρι της. Πάντως, μέχρι στιγμής οι έρευνες στο διαμέρισμα της νεκρής και το τμήμα του νοσοκομείου όπου εργαζόταν δεν εντόπισαν ίχνη άνθρακα. Εξίσου ανήσυχοι είναι οι ειδικοί και για την περίπτωση μιας γυναίκας από το Νιου Τζέρσεϊ, που πάσχει από δερματικό άνθρακα, χωρίς ωστόσο, η ίδια να θυμάται ότι άνοιξε επιστολή με λευκή σκόνη. Ετσι, οι ειδικοί ανησυχούν ότι χρησιμοποιείται κάποιο άλλο μέσο για τη διασπορά του βακίλλου του άνθρακα στους ανύποπτους πολίτες. Ο διευθυντής, πάντως των ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών υποστήριξε ότι ίσως έχουν «μολυνθεί» επιστολές που ήλθαν σε επαφή με αυτές που μετέφεραν τους σπόρους άνθρακα. Ο Αντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλεργειών και Μολυσματικών Νόσων επισημαίνει ότι η μεταφορά σπόρων από φάκελο σε φάκελο εξηγεί τις περιπτώσεις δερματικού άνθρακα, αλλά δεν ερμηνεύει την περίπτωση της γυναίκας που πέθανε από αναπνευστικό άνθρακα στη Νέα Υόρκη. Ο Α. Πίτερς διευθυντής εξάλλου του Κέντρου Βιοάμυνας του Πανεπιστημίου του Τέξας επισημαίνει ότι αν ο κατασκευαστής των σπόρων άνθρακα που εστάλησαν στο δημοκρατικό ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Τομ Ντασλ παράγει δυο κιλά σκόνης και τα διασπείρει στον υπόγειο ή κάποιο σύστημα εξαερισμού μπορεί να έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα σε λίγες ώρες.

Ειδική επιτροπή για ζητήματα τρομοκρατίας θα δημοσιεύσει έκθεση με την οποία ζητείται η δημιουργία εθνικού εργαστηρίου ώστε να βρεθούν τα εμβόλια που θα προστατεύσουν τον πληθυσμό από τα βιολογικά όπλα.

Αντ’ αυτού βρήκαν στο διαμέρισμα των Κουμπρίτι και Χανάν κι έναν τρίτο, ονόματι Φαρούκ Αλί Χαμούντ. Σύμφωνα με ένορκη διαβεβαίωση του επικεφαλής των ερευνών στο Ντιτρόιτ, οι άνδρες τού είπαν ότι έμεναν στο διαμέρισμα μόλις δύο εβδομάδες κι ότι ο Μαράμπν μπορεί να κατοικούσε εκεί πριν από αυτούς. Μέσα στο διαμέρισμα, οι πράκτορες βρήκαν ταυτότητες εργαζομένων στην εταιρεία σίτισης του αεροδρομίου του Ντιτρόιτ, των Κουμπρίτι και Χανάν, οι οποίοι δούλευαν κάποτε εκεί, πλένοντας πιάτα, καθώς κι ένα ημερολόγιο με σημειώσεις στα αραβικά. Κάποιες από αυτές τις σημειώσεις αναφέρονταν στην αμερικανική βάση της Τουρκίας, καθώς και σημειώσεις για τον «Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών» και το διεθνές αεροδρόμιο στο Αμμάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή