Μία νηοπομπή άκρως εντυπωσιακή

Μία νηοπομπή άκρως εντυπωσιακή

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Το Βάριαγκ, το πελώριο ημιτελές αεροπλανοφόρο διήλθε χθες των Στενών του Βοσπόρου ρυμουλκούμενο από ειδικές φορτηγίδες, για να συνεχίσει τον υδάτινο δρόμο του προς τη θάλασσα της νότιας Κίνας. Μια εταιρεία που εδρεύει στο Μακάο αγόρασε το μήκους 309 μέτρων σκάφος από την Ουκρανία για να το μετατρέψει σε πλωτό κέντρο ψυχαγωγίας.

Το Βάριαγκ δεν διαθέτει κινητήρα ή σύστημα πλοήγησης. Επί δεκαέξι μήνες, ωστόσο, μήνες ερυμουλκείτο καταγράφοντας κύκλους στη Μαύρη Θάλασσα εν αναμονή της άδειας διέλευσης που δεν χορηγούσε η Τουρκία, φοβούμενη μήπως συμβεί κάποιο δυστύχημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν συμβεί περισσότερα από 200 ναυτικά δυστυχήματα στον Βόσπορο, ενώ κατά καιρούς οι πετρελαιοκηλίδες και πυρκαγιές ανάγκασαν τις Αρχές να απαγορεύσουν τη διέλευση από τα Στενά επί ημέρες.

Επειτα από μήνες διαπραγματεύσεων και τεχνικής προετοιμασίας αλλά και παρακολούθησης και μετεωρολογικών δελτίων, η Τουρκία ενέδωσε.

Στη νηοπομπή του Βάριαγκ συμμετέχουν συνολικά έντεκα σκάφη, μεταξύ των οποίων και πλοίο-νοσοκομείο, πυροσβεστικά, καθώς και διασωστικά σκάφη. Το μεγαλύτερο ρυμουλκό είναι το ρωσικό Νικολάι Σίκερ, που λειτουργεί ως σύστημα πέδησης του πελώριου αεροπλανοφόρου και έχει δύναμη 24.480 ίππων.

Οι μεγαλύτερες αλλαγές θα πραγματοποιηθούν στον τομέα φυσικών επιστημών, ο οποίος δαπανά το 40% του προϋπολογισμού της διεύθυνσης, που φθάνει τα 317 εκατ. δολ. ετησίως. Τα προηγούμενα χρόνια, το 90% του προϋπολογισμού της διεύθυνσης δαπανάτο σε έρευνες γύρω από τη συμπεριφορά υλικών και φαινομένων όπως της καύσης, σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Οι έρευνες, από εδώ και στο εξής, θα έχουν πρακτική κατεύθυνση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή