«Αποδείξεις ιρανικής εμπλοκής» στην επίθεση κατά του διυλιστηρίου παρουσίασε η Σαουδική Αραβία (φωτογραφίες)

«Αποδείξεις ιρανικής εμπλοκής» στην επίθεση κατά του διυλιστηρίου παρουσίασε η Σαουδική Αραβία (φωτογραφίες)

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας παρουσίασε σήμερα τα συντρίμματα των drones και των πυραύλων που έπληξαν το περασμένο Σαββατοκύριακο τις εγκαταστάσεις πετρελαίου της Aramco, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν απόδειξη της ιρανικής εμπλοκής στην επίθεση.

«Αποδείξεις ιρανικής εμπλοκής» στην επίθεση κατά του διυλιστηρίου παρουσίασε η Σαουδική Αραβία (φωτογραφίες)-1

Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Turki al-Malki, εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου, 18 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και επτά πύραυλοι έπληξαν το διυλιστήριο «από μια κατεύθυνση που απέκλειε την Υεμένη ως τόπο προέλευσης των πληγμάτων».

Μεταξύ των όπλων ήταν μη επανδρωμένα ιρανικά αεροσκάφη Delta Wing και πύραυλοι "Ya Ali", οι οποίοι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, χρησιμοποιούνται από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Λίγες ώρες μετά την επίθεση, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που στηρίζονται από το Ιράν και πολεμούν τον σαουδαραβικό στρατιωτικό συνασπισμό, ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση.

«Αποδείξεις ιρανικής εμπλοκής» στην επίθεση κατά του διυλιστηρίου παρουσίασε η Σαουδική Αραβία (φωτογραφίες)-2

Το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε στην παρουσίαση των ευρυμάτων ότι τα συντρίμμια έδειξαν ότι οι επιθέσεις «αναμφισβήτητα διεξήχθησαν από το Ιράν». «Η επίθεση προήλθε από τον βορρά και αδιαμφισβήτητα ανάδοχός της ήταν το Ιράν, είπε ο αλ Μάλικι παρουσιάζοντας ό,τι απέμεινε από τα όπλα.

Εντούτοις, ανέφερε ότι δεν μπορούν ακόμη να δοθούν λεπτομέρειες σχετικά με τα ακριβή σημεία από τα οποία εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι.

Ο Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο έφτασε απόψε στην Σαουδική Αραβία και χαρακτήρισε «πράξη πολέμου» από το Ιράν την επίθεση στην Aramco.

 
«Αποδείξεις ιρανικής εμπλοκής» στην επίθεση κατά του διυλιστηρίου παρουσίασε η Σαουδική Αραβία (φωτογραφίες)-3

Νωρίτερα σήμερα, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι είχε δώσει οδηγίες στο υπουργείο Οικονομικών να «αυξήσει σημαντικά τις κυρώσεις των ΗΠΑ» στο Ιράν μετά τις επιθέσεις. 

«Αποδείξεις ιρανικής εμπλοκής» στην επίθεση κατά του διυλιστηρίου παρουσίασε η Σαουδική Αραβία (φωτογραφίες)-4

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή