Απειλεί να φτιάξει μόνος του «ασφαλή ζώνη» ο Ερντογάν

Απειλεί να φτιάξει μόνος του «ασφαλή ζώνη» ο Ερντογάν

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν υποστήριξε ότι στη βόρεια Συρία μπορεί να υπάρξει «ασφαλής ζώνη», στην οποία θα μπορούσαν να μετεγκατασταθούν οι περισσότεροι από τα 3 εκατ. Σύρους πρόσφυγες που ζουν τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία. Οκτώμισι χρόνια μετά την έναρξη του συριακού εμφυλίου, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει μετατρέψει τη ρητορική περί υποδοχής των προσφύγων σε ρητορική έχθρας, καθιστώντας τους αποδιοπομπαίους τράγους για τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η τουρκική οικονομία.

Ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε ότι, αν δεν δημιουργηθεί «ασφαλής ζώνη», την οποία η Τουρκία έχει σχεδιάσει μαζί με τις ΗΠΑ, η Τουρκία θα ενεργήσει μόνη της. «Μετατρέποντας την ανατολική όχθη του Ευφράτη σε ασφαλή περιοχή και ανάλογα με το πόσο βάθος θα έχει, μπορούμε να εγκαταστήσουμε εκεί 2-3 εκατ. εκτοπισμένους Σύρους, που τώρα ζουν στη χώρα μας και στην Ευρώπη», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνάντηση ακαδημαϊκών στην Αγκυρα. «Θέλουμε στήριξη από τις ευρωπαϊκές χώρες, στο θέμα τόσο του Ιντλίμπ όσο και της περιοχής ανατολικά του Ευφράτη. Χορτάσαμε λόγια, περιμένουμε έργα», προσέθεσε.

Η περιοχή στην οποία αναφέρεται ο Ταγίπ Ερντογάν ελέγχεται από την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, η οποία επικράτησε των τζιχαντιστών του ISIS με τη στήριξη των ΗΠΑ. Η παρουσία περιοχών υπό κουρδικό έλεγχο στα νότια σύνορα της Τουρκίας θεωρείται από την Αγκυρα ότι θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας, δεδομένης της ύπαρξης σημαντικής κουρδικής μειονότητας στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, με το σχέδιο της «ασφαλούς ζώνης», ο Ερντογάν επιχειρεί να λύσει δύο «προβλήματα» διαμιάς, απαλλασσόμενος και από τους πρόσφυγες και από τους Κούρδους. Για την Ουάσιγκτον, ωστόσο, δεν είναι τόσο απλό να αφήσει στο έλεος της Τουρκίας τους Κούρδους, που αποτελούν αξιόπιστους συμμάχους της στην περιοχή.

Θα το συζητήσει με Τραμπ

Το ζήτημα της «ασφαλούς ζώνης», που εκτείνεται σε μήκος 450 χλμ., από τον Ευφράτη μέχρι τα ιρακινά σύνορα, θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, στη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του, στη Νέα Υόρκη. «Αν δεν υπάρξουν αποτελέσματα από τη συνεργασία μας με τις ΗΠΑ για το ζήτημα της ασφαλούς ζώνης, θα θέσουμε σε λειτουργία τα δικά μας σχέδια», δήλωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή