Γαλλία: Θύματα ληστείας οι ιδιοκτήτες ανακτόρου

Γαλλία: Θύματα ληστείας οι ιδιοκτήτες ανακτόρου

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τους ιδιοκτήτες του ανακτόρου Βο-λε-Βικόντ έδεσαν άγνωστοι κακοποιοί τα ξημερώματα της Πέμπτης. Οι δράστες διέφυγαν με λεία 2 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελίας του Μελέν, 50 χλμ. δυτικά του Παρισιού. Εξι ληστές, φορώντας κουκούλες, εισέβαλαν τα ξημερώματα στον ιστορικό πύργο του 17ου αιώνα και απαίτησαν από το ηλικιωμένο ζευγάρι των ιδιοκτητών να τους ανοίξουν το χρηματοκιβώτιο. Τα θύματα, ηλικίας 91 ετών, δήλωσαν ότι δεν υπέστησαν βία και ότι υπάκουσαν στις διαταγές των ληστών, οι οποίοι τους έδεσαν. «Η διάρρηξη πραγματοποιήθηκε στα ιδιωτικά διαμερίσματα του ανακτόρου και οι ιδιοκτήτες είναι καλά στην υγεία τους. Το οίκημα θα είναι ανοικτό στους επισκέπτες στα κανονικά του ωράρια», ανέφερε η διεύθυνση σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι δράστες διέφυγαν με κοσμήματα των ιδιοκτητών και μετρητά. Το κάστρο Βο-λε-Βικόντ είναι η μεγαλύτερη ιδιόκτητη ιστορική κατοικία στη Γαλλία, εντός έκτασης 5.000 στρεμμάτων, και έχει 250.000 επισκέπτες τον χρόνο. Κατασκευάστηκε μεταξύ 1656 και 1661, σε απόσταση 50 χλμ. νοτιοδυτικά του Παρισιού. Το αρχιτεκτονικό αυτό αριστούργημα προκάλεσε, όμως, τον φθόνο του Βασιλιά Ηλιου, Λουδοβίκου ΙΔ΄, ο οποίος φυλάκισε τον ιδιοκτήτη του, επικεφαλής των οικονομικών των ανακτόρων, Νικολά Φουκέ, στη Βαστίλλη.

Ο θρύλος θέλει τον Λουδοβίκο να διατάζει τη φυλάκιση του Φουκέ έπειτα από μεγάλη γιορτή προς τιμήν του βασιλιά. Μετά τη σύλληψη του Φουκέ, ο πύργος –έργο του αρχιτέκτονα Λε Βο και του σχεδιαστή κήπων Αντρέ Λε Νοτρ, ο οποίος ανέλαβε αργότερα τον σχεδιασμό των κήπων των Βερσαλλιών– δεσμεύθηκε από τον Λουδοβίκο, ο οποίος και μετέφερε τα βαρύτιμα αντικείμενά του στα ανάκτορα των Βερσαλλιών, η οικοδόμηση των οποίων μόλις είχε ξεκινήσει. Ο «δημιουργικός φθόνος» του Λουδοβίκου και η φυλάκιση του Φουκέ φέρεται να επέτρεψαν στον μονάρχη να προσελκύσει τους Λε Βο και Λε Νοτρ, καθώς και τον ζωγράφο Σαρλ λε Μπρεν, στις Βερσαλλίες. Ο πύργος λειτουργεί σήμερα ως μουσείο, ενώ οι αίθουσές του ενοικιάζονται για γάμους και άλλες εκδηλώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή