Ωρα αποφάσεων για τις ΗΠΑ στο ιρανικό

Ωρα αποφάσεων για τις ΗΠΑ στο ιρανικό

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύσκεψη υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες στον Λευκό Οίκο, σε μια πρώτη προσπάθεια αποσαφήνισης των απαντητικών μέτρων που θα λάβει η αμερικανική κυβέρνηση ύστερα από τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας, βασικού συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών στον Περσικό Κόλπο.

Τα σενάρια για στρατιωτική επέμβαση εναντίον του Ιράν είχαν ενισχυθεί το προηγούμενο διήμερο, μετά την κατηγορηματική δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ότι η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις, τις οποίες χαρακτήρισε «πράξη πολέμου». Το Ιράν απορρίπτει την καταγγελία, ενώ το Πεντάγωνο δεν έχει αποφανθεί οριστικά, περιμένοντας το τελικό πόρισμα των ερευνών.

Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία που επικαλούνταν κυβερνητικούς αξιωματούχους ανέφεραν ότι, στη χθεσινή σύσκεψη, η στρατιωτική ηγεσία επρόκειτο να παρουσιάσει σειρά εναλλακτικών λύσεων, συμπεριλαμβανομένων και βομβαρδισμών ιρανικών στόχων από αεροπλάνα και πολεμικά πλοία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα ίδια ρεπορτάζ, το Πεντάγωνο έχει καταστήσει σαφές στον πρόεδρο ότι οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν είναι δυνατόν να οδηγήσει σε γενικευμένο πόλεμο.

Από την πλευρά της, η ιρανική ηγεσία συνέχισε και χθες τον ψυχολογικό πόλεμο διά στόματος του στρατηγού Γιαχιά Ραχίμ-Σαφαβί, εκ των κορυφαίων συμβούλων του ανώτατου ηγέτη, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. «Αν οι Αμερικανοί σκέφτονται να υλοποιήσουν οποιαδήποτε σχέδια εις βάρος μας, το ιρανικό έθνος θα απαντήσει από τη Μεσόγειο μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό», προειδοποίησε ο Ιρανός αξιωματούχος.

Στον πόλεμο των δηλώσεων ενεπλάκησαν και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών. Από το Αμπού Ντάμπι, ο Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι η χώρα του οικοδομεί συνασπισμό ειρήνης στον Περσικό Κόλπο, ενώ το Ιράν απειλεί «να πολεμήσει μέχρι και τον τελευταίο Αμερικανό». Απαντώντας χθες, ο Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι δεν είναι το Ιράν, αλλά οι Σαουδάραβες και οι σύμμαχοί τους που θα ήθελαν «να πολεμήσουν μέχρι και τον τελευταίο Αμερικανό», δηλαδή να εμπλέξουν τις ΗΠΑ σε έναν πόλεμο, χωρίς να επωμίζονται οι ίδιοι το κόστος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή