Τουλάχιστον 373 άνθρωποι συνελήφθησαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο

Τουλάχιστον 373 άνθρωποι συνελήφθησαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο

1' 33" χρόνος ανάγνωσης

Οι αιγυπτιακές αρχές συνέλαβαν τουλάχιστον 373 ανθρώπους καθώς προσπαθούν να καταστείλουν σπάνιες διαδηλώσεις, δήλωσαν σήμερα οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις την Παρασκευή ανταποκρινόμενοι σε εκκλήσεις μέσω διαδικτύου για διαδηλώσεις εναντίον της κυβερνητικής διαφθοράς. Αψηφώντας μια απαγόρευση των διαδηλώσεων, οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα καλώντας τον πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι να εγκαταλείψει την εξουσία.

Τουλάχιστον 373 άνθρωποι συνελήφθησαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο-1

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στην πόλη Σουέζ, στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσαν κάτοικοι.

Οι δυνάμεις ασφαλείας κινήθηκαν για να διαλύσουν διάσπαρτες διαδηλώσεις την Παρασκευή και το Σάββατο και ενίσχυσαν την παρουσία τους στο κεντρικό Κάιρο.

Τις τελευταίες λίγες ημέρες, 373 άνθρωποι συνελήφθησαν, στην πλειονότητά τους ηλικίας από 18 έως 41 ετών, και τέθηκαν υπό κράτηση στο Κάιρο, δήλωσε ο Μοχάμεντ Λότφι, διευθυντής της Αιγυπτιακής Επιτροπής για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες.

Τουλάχιστον 373 άνθρωποι συνελήφθησαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο-2

Ο Γκαμάλ Άιντ, διευθυντής του Αραβικού Δικτύου Πληροφοριών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε πως ο αριθμός των συλληφθέντων ξεπέρασε τους 400. «Οι δικηγόροι μας δεν μπορούν να ανταποκριθούν», είπε.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος. Ένας παρουσιαστής σε φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο δήλωσε πως και άλλοι άνθρωποι θα συλληφθούν μετά τις διαδηλώσεις βάσει του νόμου.

Αξιωματούχοι ασφαλείας με πολιτικά σταματούσαν πολίτες στο κεντρικό Κάιρο και ήλεγχαν το περιεχόμενο ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης στα κινητά τους τηλέφωνα, δήλωσαν πολλοί μάρτυρες.

Τουλάχιστον 373 άνθρωποι συνελήφθησαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο-3

Η ομάδα εποπτείας του διαδικτύου Netblocks ανέφερε πως σημειώθηκε διαταραχή στις πλατφόρμες ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης και στις ενημερωτικές ιστοσελίδες που ξεκίνησε χθες Κυριακή και η οποία μοιάζει να θέτει στο στόχαστρο αραβόφωνες εκδόσεις διεθνών ΜΜΕ.

Ο Σίσι, πρώην αρχηγός του στρατού, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το 2013, επέβλεψε μια ευρεία καταστολή πολιτικών διαφωνούντων που είχε στόχο φιλελεύθερους ακτιβιστές καθώς και ισλαμιστές.

Οι υποστηρικτές του διατείνονται πως η καταστολή είναι απαραίτητη προκειμένου να σταθεροποιηθεί η Αίγυπτος μετά την εξέγερση του 2011 που οδήγησε στην ανατροπή του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ