ΚΟΣΜΟΣ

Σχέδιο ειρήνης στον Περσικό προτείνει ο Ροχανί

Σχέδιο ειρήνης στον Περσικό προτείνει ο Ροχανί

Στα Ηνωμένα Εθνη μεταφέρεται η σύγκρουση μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης για την τεταμένη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον Περσικό Κόλπο, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Ιρανός ομόλογός του, Χασάν Ροχανί, θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Προτού αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, ο Ροχανί ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει σχέδιο για την ασφάλεια και τη συνεργασία στον Περσικό Κόλπο, ανοιχτή σε όλες τις χώρες της περιοχής. Το ιρανικό σχέδιο θα φέρει τον τίτλο HOPE (Ελπίδα), ακρωνύμιο από τις λέξεις Hormuz Peace Endeavour, δηλαδή προσπάθεια ειρήνευσης στο Ορμούζ.

Η ιρανική πρωτοβουλία αποτελεί ένα είδος απάντησης στις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης Τραμπ για αποστολή στρατιωτικών ενισχύσεων στον Περσικό και νέες οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράν. Τα μέτρα αυτά ήταν μια πρώτη απάντηση στην επίθεση της 14ης Σεπτεμβρίου εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας, για τις οποίες η Τεχεράνη αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη. Μεταξύ άλλων, κυρώσεις θα υποστεί η ιρανική κεντρική τράπεζα, η οποία βρισκόταν ούτως ή άλλως στη μαύρη λίστα της Ουάσιγκτον. Σχολιάζοντας την επιβολή κυρώσεων για δεύτερη φορά εναντίον του ίδιου ιδρύματος, ο Ροχανί δήλωσε ότι «υποδηλώνει την απόλυτη απόγνωση της Αμερικής και δείχνει ότι η πολιτική της “μέγιστης πίεσης” εις βάρος μας απέτυχε», ενώ εξέφρασε ανησυχία για την τεταμένη κατάσταση στον Περσικό. Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, είπε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να αποφύγουν πόλεμο με το Ιράν και ότι η αποστολή στρατιωτικών ενισχύσεων εντάσσεται στο πλαίσιο της «αποτροπής και της άμυνας».

Προτού αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι «και οι δύο πρωταγωνιστές» της κρίσης, δηλαδή Τραμπ και Ροχανί, «θα βρίσκονται εκεί, επομένως κάτι μπορεί να προκύψει». Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι παραμένει επιφυλακτικός ως προς την απόδοση ευθυνών για την επίθεση στη Σαουδική Αραβία.