Kηδεία ελβετικού παγετώνα, στα 2.600 μ.

Kηδεία ελβετικού παγετώνα, στα 2.600 μ.

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στους ελβετικούς ορεινούς όγκους, σε μεγάλο υψόμετρο, προκειμένου να θρηνήσουν την απώλεια ενός παγετώνα που έπεσε θύμα της κλιματικής αλλαγής. Ολοι οι ακτιβιστές κατά της κλιματικής αλλαγής, που προσήλθαν στην τελετή ντυμένοι με κατάμαυρα ρούχα, δεν δίστασαν να αναρριχηθούν σε ύψος 2.600 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, για να τιμήσουν ό,τι απέμεινε από τον παγετώνα Πιτζόλ, των Αλπεων Γκλάρους της ανατολικής Ελβετίας.

Πράγματι, ο παγετώνας έχει εξαφανιστεί σχεδόν ολοκληρωτικά, καθώς από το 2006 μέχρι σήμερα απώλεσε το 80% των πάγων του και έχει απομείνει μια παγωμένη έκταση 26.000 τ.μ. Ο παγετώνας Πιτζόλ, ο οποίος, σύμφωνα με τις επιστημονικές μετρήσεις του 1987, κάλυπτε μια συνολική επιφάνεια 320.000 τ.μ., αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν μέχρι τα τέλη της επόμενης δεκαετίας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Αλεξάνδρα Ντετζιακόμι, της Ελβετικής Ενωσης Κλιματικής Προστασίας, «ο παγετώνας έχει ήδη χάσει τόσο πολύ πάγο, ώστε από επιστημονικής άποψης δεν θεωρείται πλέον παγετώνας». Αυτό ακριβώς κινητοποίησε τους ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν την Κυριακή, καθώς, στην ουσία, με την τελετή που πραγματοποίησαν, ανήγγειλαν τον θάνατο του Πιτζόλ. Ο παγετώνας, που βρίσκεται υπό διαρκή παρακολούθηση από το 1983, θα γίνει ο πρώτος που θα αφαιρεθεί από το ελβετικό δίκτυο παρακολούθησης παγετώνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται κηδεία ενός παγετώνα, καθώς τον Αύγουστο είχε διοργανωθεί μια παρόμοια εκδήλωση στην Ισλανδία.

Στην Ελβετία, μια χώρα με 1.500 παγετώνες, ο ακτιβισμός κατά της κλιματικής αλλαγής έχει ενισχυθεί. Στις αρχές του έτους, δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν επειδή παρεμπόδιζαν την είσοδο σε ελβετικές τράπεζες, στις οποίες επιρρίπτουν πολλοί ευθύνες για τον ρόλο που διαδραματίζουν στη χρηματοδότηση ενεργειακών προγραμμάτων βασισμένων στα ορυκτά καύσιμα.

Σε μια χώρα όπως η Ελβετία, που είναι διάσημη για την άμεση δημοκρατία της, δεν αποκλείεται να διεξαχθεί δημοψήφισμα προκειμένου να αποφασιστεί αν θα αποκτήσει μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα. Οι διοργανωτές της «Πρωτοβουλίας για τους Παγετώνες» κατάφεραν να συγκεντρώσουν 120.000 υπογραφές, αριθμός που απαιτείται ώστε να τεθεί το ζήτημα σε δημοψήφισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή