Πρωτεύουσα των σκουπιδιών η Πόλη του Φωτός

Πρωτεύουσα των σκουπιδιών η Πόλη του Φωτός

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι κάτοικοι του Παρισιού που διαμένουν στη λεωφόρο Σεν Μαρτέν, στον άξονα Ανατολής – Δύσης, βορείως του Σηκουάνα, διαπίστωσαν ότι οι πλάτανοι της δενδροστοιχίας κατά μήκος του δρόμου είχαν καλυφθεί με γκράφιτι. Βέβαια, αυτό δεν ήταν κάτι καινούργιο στη γειτονία, όπου εξώθυρες, βιτρίνες καταστημάτων, πάγκοι και κολόνες δημόσιου φωτισμού είναι καλυμμένα με διάφορα συνθήματα επί εβδομάδες ή ακόμη και μήνες.

Κατά μήκος της λεωφόρου, έως την ιστορική πλατεία Δημοκρατίας, οι άστεγοι κοιμούνται στα κατώφλια των σπιτιών. Τα πεζοδρόμια είναι γεμάτα από εγκαταλελειμμένα ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα, από κόπρανα σκύλων και αποτσίγαρα. Η Πόλη του Φωτός και του Ρομαντισμού έχει μεταβληθεί σε αυτό που οι ντόπιοι αποκαλούν «Παρίσι των σκουπιδιών».

Οι κάτοικοι της Πόλης του Φωτός λατρεύουν να παραπονούνται, και σήμερα το υπ’ αριθμόν ένα θέμα τους είναι η άθλια κατάσταση της πόλης. Τον ερχόμενο Μάρτιο πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές για την επιλογή νέου δημάρχου και, σίγουρα, το θέμα της καθαριότητας θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των υποψηφίων – άλλωστε η πόλη προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Η σημερινή δήμαρχος Αν Ινταλγκό προπορεύεται στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο ένα εξάμηνο είναι πολύς χρόνος για την πολιτική. Η Ινταλγκό είναι επίσης πρόεδρος της ομάδας C40 Cities, κατά της κλιματικής αλλαγής, μιας πρωτοβουλίας που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους Γάλλους και κυρίως σε όσους δεν διαθέτουν αυτοκίνητο, καθώς ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της είναι να αποθαρρύνει τη χρήση οχημάτων και να αντιμετωπίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση πεζοδρομώντας μεγάλες εκτάσεις του Παρισιού και δημιουργώντας ποδηλατοδρόμους. Ακόμα, όμως, και οι οπαδοί της Ινταλγκό υποστηρίζουν ότι πλέον τα σκουπίδια συνιστούν μείζον πρόβλημα.

Ενδεικτικά, οι δημοτικές αρχές της πόλης δαπανούν 550 εκατ. ευρώ ετησίως προκειμένου να γλιτώσουν από τους 16 τόνους κοπράνων που παράγουν ημερησίως 200.000 κατοικίδια και τους 350 τόνους αποτσίγαρα, αλλά και για να αδειάζουν τις 300.000 κάδους σκουπιδιών. Παρ’ όλη την προσπάθεια, ο χαρακτηρισμός «Παρίσι των σκουπιδιών» εξακολουθεί να ισχύει. Το 2016, ιαπωνικά τουριστικά γραφεία και οι Ιαπωνικές Αερογραμμές ανησυχήσαν τόσο για την εντύπωση που θα προκαλούσε η πόλη στους Ιάπωνες τουρίστες, ώστε άρχισαν να περνούν τα Σαββατοκύριακα μαζεύοντας αποτσίγαρα, τενεκεδάκια μπίρας και άλλα σκουπίδια από τους Κήπους του Τροκαντερό.

Δημοτικές ταξιαρχίες

Σε μια προσπάθεια να μπει κάποια τάξη στη γαλλική πρωτεύουσα, ο δήμος έχει συστήσει «ταξιαρχίες κατά της αγένειας», που διαθέτουν την εξουσία να επιβάλλουν πρόστιμα σε όποιον παρατάει το ηλεκτρικό πατίνι ή το ποδήλατό του στα πεζοδρόμια (ή να κινείται εκεί), καθώς και σε όποιον πετάει σκουπίδια ή αρνείται να μαζέψει τις βρωμιές που αφήνει πίσω του ο τετράποδος φίλος του. Πολλοί, ωστόσο, κάτοικοι της λεωφόρου Σεν Μαρτέν διαμαρτύρονται ότι ποτέ δεν είδαν μια τέτοια ομάδα στη συνοικία τους, τονίζοντας ότι δαπανώνται εκατομμύρια για την καθαριότητα και η Πόλη του Φωτός εξακολουθεί να είναι η πιο βρωμερή πόλη της Ευρώπης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή