ΚΟΣΜΟΣ

Βομβαρδισμοί τζιχαντιστών στη Λιβύη

vomvardismoi-tzichantiston-sti-livyi-2339211

Ενώ στα περίχωρα της Τρίπολης μαίνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στον κυβερνητικό στρατό της Λιβύης και στις δυνάμεις του πολέμαρχου Χαλίφα Χαφτάρ, που ελέγχει το ανατολικό τμήμα της χώρας, η αμερικανική αεροπορία βομβάρδισε για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα θέσεις του Ισλαμικού Κράτους.

Ο βομβαρδισμός έλαβε χώρα στη Μουρζούκ, περίπου 800 χλμ. νότια της Τρίπολης, και είχε ως αποτέλεσμα την εξόντωση 11 τζιχαντιστών, όπως ανακοίνωσε η Αφρικανική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού. Σε ανάλογο επεισόδιο, στις 19 Σεπτεμβρίου, είχαν σκοτωθεί οκτώ μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Αρκετοί τζιχαντιστές αναζήτησαν καταφύγιο στην έρημο, στο νότιο τμήμα της χώρας, αφού η οργάνωσή τους εκδιώχθηκε από το βασικό της οχυρό, τη γενέτειρα πόλη του Μουαμάρ Καντάφι, Σύρτη.

Στο μεταξύ, η σύγκρουση ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και στον στρατό του Χαφτάρ, που ξεκίνησε τον Απρίλιο, όταν ο πολέμαρχος προσπάθησε να καταλάβει εξ εφόδου την πρωτεύουσα, έχει πλέον διαχυθεί σε αρκετές πόλεις, όπως η Μισράτα, η Σύρτη και η Τζούφρα, με τον απεσταλμένο του

ΟΗΕ, Γκασάν Σαλαμέ, να προειδοποιεί για τον κίνδυνο γενικευμένου εμφυλίου πολέμου.
Ρώσοι εθελοντές

Ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg αναφέρει ότι τις δυνάμεις του Χαφτάρ ενισχύουν περισσότεροι από 100 Ρώσοι εθελοντές της ομάδας Βάγκνερ, η οποία έχει δεσμούς με το Κρεμλίνο. Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι Ρώσοι επιθυμούν, πλάι στον Χαφτάρ, να έχει κάποιο ρόλο στο πολιτικό μέλλον της Λιβύης και ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, ο οποίος έχει διαφύγει και κρύβεται κάπου στη Λιβύη.