Ερωτήματα για δάνεια 1 εκατ. ευρώ της Ρουμάνας υποψήφιας επιτρόπου Μεταφορών

Ερωτήματα για δάνεια 1 εκατ. ευρώ της Ρουμάνας υποψήφιας επιτρόπου Μεταφορών

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο δάνεια ύψους 1 εκατ. ευρώ δεν δήλωσε η Ρουμάνα υποψήφια επίτροπος Μεταφορών, Ροβάνα Πλαμπ, λέγοντας ότι δεν γνώριζε ότι όφειλε να τα δηλώσει, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του περιοδικού Politico.

Ευρωβουλευτές, μέλη της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, οι οποίοι είναι αρμόδιοι για τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των υποψήφιων επιτρόπων, ήγειραν ερωτήματα για ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων της Πλαμπ. Η Μαρί Τουσέν, μέλος της επιτροπής και ευρωβουλευτής των Γάλλων Πρασίνων, είπε ότι ορισμένοι υποψήφιοι επίτροποι κατέθεσαν δηλώσεις «πόθεν έσχες» οι οποίες δεν συμφωνούσαν με παλαιότερες δηλώσεις τους. Στην περίπτωση της Πλαμπ, για παράδειγμα, «διαπιστώσαμε μεγάλη απόκλιση μεταξύ της δήλωσης που κατέθεσε και αυτής που είχε καταθέσει στις ρουμανικές αρχές», είπε η Τουσέν.

Τα ερωτήματα γύρω από τα οικονομικά συμφέροντα της Πλαμπ μπορεί να δυσχεράνουν τις προσπάθειές της να εξασφαλίσει την έγκριση της Ευρωβουλής για τον διορισμό της ως επιτρόπου Μεταφορών. Η Πλαμπ, που έχει υπάρξει υπουργός σε προηγούμενες κυβερνήσεις της Ρουμανίας, αντιμετωπίζει εισαγγελική έρευνα για υπόθεση διαφθοράς από το 2017, καθώς κατηγορήθηκε ότι βοήθησε τον ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της χώρας σε παράνομη μεσιτική συμφωνία για την αγορά νησίδας στον ποταμό Δούναβη. Η ίδια αρνείται ότι παραβίασε τον νόμο.

Ενόψει της έγκρισής τους από την Ευρωβουλή, δέκα μέλη της ομάδας που πρότεινε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κλήθηκαν να καταθέσουν περισσότερα στοιχεία για τις περιουσίες τους. Εάν η επιτροπή έγκρισης κρίνει ότι τα συμπληρωματικά στοιχεία δεν είναι επαρκή, έχει το δικαίωμα να αναστείλει τη διαδικασία έγκρισης των επιτρόπων. Οι ακροάσεις της επιτροπής πρόκειται να πραγματοποιηθούν μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου και 8 Οκτωβρίου, με τη νέα Κομισιόν να αναμένεται να αναλάβει τις αρμοδιότητές της την 1η Νοεμβρίου.

«Δεν ήταν υποχρεωτική»

Σύμφωνα με τους κανόνες του Ευρωκοινοβουλίου, εάν η επιτροπή έγκρισης διαπιστώσει την ύπαρξη σύγκρουσης συμφερόντων, μπορεί να διατάξει τον υποψήφιο να εκποιήσει τα επίμαχα περιουσιακά του στοιχεία. «Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η επιτροπή μπορεί να κρίνει τον υποψήφιο ακατάλληλο να αναλάβει τον θώκο», αναφέρει ο κανονισμός.

Σε επιστολή της προς την επικεφαλής της επιτροπής, η κ. Πλαμπ υποστήριξε ότι η δήλωση των δανείων δεν ήταν υποχρεωτική, επιβεβαιώνοντας ότι έλαβε δάνειο 800.000 ευρώ, που θα αποπληρωθεί έως το 2030. Το δεύτερο ποσό, που ανέρχεται σε 170.000 ευρώ, δώρισε η Πλαμπ στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, ενόψει των ευρωεκλογών της περασμένης άνοιξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή