Αμεση προσφυγή στις κάλπες ζητεί ο Μπόρις Τζόνσον

Αμεση προσφυγή στις κάλπες ζητεί ο Μπόρις Τζόνσον

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τη στρατηγική της απαξίωσης της Βουλής και του Ανωτάτου Δικαστηρίου ακολούθησε χθες η βρετανική κυβέρνηση, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η ματαίωση των κυβερνητικών σχεδιασμών από το Ανώτατο Δικαστήριο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπρένταν Κοξ είπε ότι η Βουλή είναι «ένα όνειδος» και οι βουλευτές «υπερβολικά δειλοί» και δεν αξίζει «να κάθονται σε αυτά τα πράσινα έδρανα». Ο Κοξ υποστήριξε ότι η λύση στο πολιτικό αδιέξοδο είναι η άμεση προσφυγή στις κάλπες, την οποία το Εργατικό Κόμμα αρνείται, εφόσον δεν έχει εξασφαλιστεί ότι θα αποτραπεί η άτακτη έξοδος από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου. Με πάθος, ο Κοξ παρουσίασε τις εξελίξεις ως διαμάχη ανάμεσα στα 17 εκατομμύρια ψηφοφόρων που επέλεξαν την έξοδο από την Ε.Ε. και τους βουλευτές που δεν επιτρέπουν στα σχέδια αυτά να προχωρήσουν. Στη συνεδρίαση εκλήθη και ο υπεύθυνος της κυβέρνησης για τους σχεδιασμούς γύρω από μια πιθανή έξοδο χωρίς συμφωνία, Μάικλ Γκόουβ, ο οποίος δέχτηκε καταιγισμό ερωτημάτων.

«Οποιος παρακολουθεί τη συνεδρίαση και ακόμη πιστεύει ότι κάπου κρύβεται ένα έξυπνο σχέδιο για να ξεφύγει η κυβέρνηση από το χάος που η ίδια προκάλεσε, πρέπει να το ξανασκεφτεί», υποστήριξε ο τομεάρχης των Εργατικών αρμόδιος για το Brexit, Κιρ Στάρμερ. «Ο πρωθυπουργός έχει χάσει έξι στις έξι ψηφοφορίες, έχει χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του, έχει χάσει την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο και κάποιοι λένε ότι είναι “γεννημένος νικητής”. Αλλά δεν πρόκειται για παιχνίδι. Είναι ασυγχώρητο να έχουμε φθάσει πέντε εβδομάδες πριν από την έξοδο από την Ε.Ε. και η κυβέρνηση να μην έχει σχέδιο», υποστήριξε ο Στάρμερ.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έχει στρατηγική, η οποία συνοψίζεται στο εξής: «Brexit με όλα τα δυνατά μέσα». Γι’ αυτό προσπάθησε να κλείσει τη Βουλή και η εκπλήρωση της υπόσχεσης αυτής βρίσκεται στο επίκεντρο της εκστρατείας με την οποία φιλοδοξεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, που δεν θα αργήσουν.

Σπίλωση των δικαστών

Την Τρίτη, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της ομόφωνης απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου με την οποία χαρακτηρίστηκε παράνομο το κλείσιμο του Κοινοβουλίου, ξεκίνησε διαδικτυακή εκστρατεία σπίλωσης των δικαστών, ενώ προβεβλημένα στελέχη των Συντηρητικών χαρακτήριζαν τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου «δικηγόρους που δεν λογοδοτούν σε κανέναν». Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η περιπέτεια του Brexit θα λήξει. Το ερώτημα, όμως, είναι ποιος θεσμός θα έχει απομείνει έως τότε όρθιος στη Βρετανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή