Ο Μακρόν δεν θέλει ελκυστική τη Γαλλία

Ο Μακρόν δεν θέλει ελκυστική τη Γαλλία

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σχόλια που κινδυνεύουν να τον απομακρύνουν από τη φιλελεύθερη βάση του διατύπωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη Νέα Υόρκη, αποκαλύπτοντας το τεντωμένο σχοινί στο οποίο βαδίζει ενόψει των δημοτικών εκλογών του 2020. Ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Γαλλία δεν πρέπει να είναι πολύ «ελκυστική» για τους μετανάστες, αν και ταυτόχρονα χαρακτήρισε «γελοίες» τις προτάσεις για απαγόρευση της πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας όσων ζουν χωρίς χαρτιά.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Εurope 1, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Μακρόν υποστήριξε ότι «προκειμένου να μπορεί να τους υποδεχθεί όλους με αξιοπρέπεια, η Γαλλία δεν πρέπει να είναι πολύ ελκυστική ως χώρα». Από το 2000, το δημόσιο σύστημα υγείας της Γαλλίας διεύρυνε την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας συμπεριλαμβάνοντας ανθρώπους που ζουν στη χώρα χωρίς χαρτιά. Εκτιμάται ότι πρόκειται για περίπου 300.000 ανθρώπους, επί συνόλου 55 εκατομμυρίων Γάλλων πολιτών, με κόστος που προσεγγίζει ετησίως το 1 δισ. ευρώ.  Ο Μακρόν πρότεινε να μειωθεί το κονδύλι αυτό. «Ακουσα κάποιους που λένε να καταργήσουμε την κρατική ιατρική περίθαλψη. Αυτό θα ήταν γελοίο. Πρέπει να την αξιολογήσουμε. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να δούμε τι κάνουμε σε σχέση με τους γείτονές μας. Χρειάζεται πραγματικά να καλύπτουμε πλήρως όλες τις δαπάνες; Μήπως υπάρχουν υπερβολές;», είπε. Οι οργανώσεις που ασχολούνται με την υγεία των μεταναστών επισημαίνουν ότι η περίθαλψη αποτελεί δικαίωμα όλων και ότι η σημασία της ξεπερνά τις συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, έχοντας θετικές επιπτώσεις συνολικά στη δημόσια υγεία.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί συζήτηση για τη μετανάστευση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, όπου ο πρόεδρος Μακρόν υφίσταται πίεση από το κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν. Πέρυσι υπέβαλαν αίτηση ασύλου στη Γαλλία 122.000 άνθρωποι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή