Ασφαλές Διάστημα θέλει ο διοικητής της NASA

Ασφαλές Διάστημα θέλει ο διοικητής της NASA

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΚΙΟ. Αναγκαία συνθήκη χαρακτήρισε την ασφάλεια του Διαστήματος ο διοικητής της NASA Τζιμ Μπράιντενστιν, έτσι ώστε οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία να μπορέσουν να εξερευνήσουν τη Σελήνη και τον Αρη.

Μιλώντας χθες στο Τόκιο, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του, ο κ. Μπράιντενστιν δήλωσε ότι φιλοδοξεί να οδηγήσει τη διαστημική συνεργασία ΗΠΑ – Ιαπωνίας σε νέα επίπεδα, συνδιοργανώνοντας αποστολές στη Σελήνη ή ακόμη και στον Αρη. Κάτι τέτοιο, όμως, θα καταστεί δυνατόν μόνον εφόσον το Διάστημα είναι ασφαλές. ΗΠΑ και Ιαπωνία έχουν συνεργαστεί και κατά το παρελθόν σε διαστημικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. «Ολοι οι συνεργάτες και πελάτες μας πρέπει να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντικό είναι το διάστημα και να κάνουν ό,τι μπορούν για να το διατηρήσουν. Οι διαστημικές υπηρεσίες μας θα συνεχίσουν την εξερεύνηση του Διαστήματος, εφόσον το Διάστημα είναι ασφαλές», είπε ο κ. Μπράιντενστιν.

Ο διοικητής της NASA τόνισε ότι η συγκυρία είναι κατάλληλη για το επόμενο βήμα, τη βιώσιμη ανθρώπινη παρουσία στη Σελήνη και, κάποια στιγμή, στον Αρη. Ερωτηθείς για τη βιωσιμότητα μιας επανδρωμένης μόνιμης αποστολής στη Σελήνη, ο κ. Μπράιντενστιν είπε ότι η αμερικανική διαστημική υπηρεσία θα προτιμούσε να επισπεύσει μια τέτοια αποστολή, αντί να καθυστερήσει και να αντιμετωπίσει πολιτικά προσκόμματα. Η NASA σχεδιάζει να εγκαινιάσει τέτοια αποστολή στη Σελήνη γύρω στο 2024.

Την Τρίτη, η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία προχώρησε στην εκτόξευση πυραύλου από διαστημικό κέντρο στη νότια Ιαπωνία, με στόχο την παράδοση ισχυρών μπαταριών λιθίου ιόντων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το «φορτίο» αναμένεται να μπει το Σάββατο σε τροχιά γύρω από τη Γη, οπότε μέλη του πληρώματος του ΔΔΣ θα πραγματοποιήσουν «διαστημικό περίπατο» για την αντικατάσταση των παλαιών μπαταριών με τις νέες.

Ο διοικητής της NASA απέφυγε να κάνει λόγο για τα σχέδια του προέδρου Τραμπ για δημιουργία διαστημικής στρατιωτικής δύναμης, η οποία θα αναλάβει τη διασφάλιση των αμερικανικών εγκαταστάσεων στο Διάστημα. Το ευφάνταστο –και ιδιαίτερα δαπανηρό– σχέδιο του Αμερικανού προέδρου έχει αντιμετωπιστεί με ειρωνείες από τον Τύπο της χώρας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή