ΚΟΣΜΟΣ

Διερευνητική εντολή στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Διερευνητική εντολή στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Τις προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης ξεκίνησε χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά το αδιέξοδο που προκάλεσε η πολύ μικρή διαφορά ψήφων υπέρ του Μπένι Γκαντς στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Ο Νετανιάχου έχει τώρα στη διάθεσή του έξι εβδομάδες για να βρει λύση, παρότι οι πιθανότητες να ξεπεράσει τις ενστάσεις των πολιτικών του αντιπάλων μοιάζουν ελάχιστες. Ακόμη και με τη στήριξη μικρών κομμάτων, ο Νετανιάχου –αλλά και ο κεντρώος αντίπαλός του Μπένι Γκαντς– δεν διαθέτει τον αναγκαίο αριθμό των 61 βουλευτών για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Σήμερα, τα δύο μεγάλα κόμματα, το δεξιό Λικούντ και το κόμμα Μπλε και Λευκό του Γκαντς, επρόκειτο να συγκαλέσουν συσκέψεις των διαπραγματευτικών ομάδων τους.

Το κόμμα του Γκαντς επιθυμεί να ηγηθεί κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αρνούμενο να συνεργαστεί με τον Νετανιάχου, εφόσον ο απερχόμενος πρωθυπουργός δεν έχει απαλλαγεί από κάθε κατηγορία διαφθοράς. Κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς τη βοήθεια των οκτώ βουλευτών του κόμματος του πρώην υπουργού Αμυνας, Αβίγκντορ Λίμπερμαν. Ο τελευταίος δέχεται να συνεργασθεί με το Λικούντ, αλλά απαιτεί την απομάκρυνση του Νετανιάχου από την πρωθυπουργία.