Κρούσμα άνθρακα στην πρεσβεία των ΗΠΑ

Κρούσμα άνθρακα στην πρεσβεία των ΗΠΑ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα δέχθηκε και αυτή «επίθεση» φακέλου εμπεριέχοντος πιθανότατα άνθρακα και προερχόμενου από τις ΗΠΑ, όπως επιβεβαιώθηκε τελικά από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη Ουάσιγκτον κ. Ρίτσαρντ Μπάουτσερ. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ. Ρίτσαρντ Μπάουτσερ δήλωσε χθες βράδυ ότι γίνονται έρευνες σε πολλές πρεσβείες, τα περισσότερα αποτελέσματα είναι αρνητικά και πρόσθεσε ότι στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα βρέθηκε φάκελος με βακτήρια τα οποία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι άνθρακας. Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι πραγματοποιούνται εξετάσεις που θα ολοκληρωθούν στο επόμενο διήμερο και δίνονται αντιβιοτικά στους πέντε υπαλλήλους της πρεσβείας που βρίσκονταν κοντά στο χώρο του ταχυδρομείου.

Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο φάκελος με το πιθανολογούμενο βακτήριο περιείχετο στο διπλωματικό σάκο, ο οποίος πληρούται με έγγραφα και σφραγίζεται στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και συνεπώς στην περίπτωση κατά την οποία επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται περί κρούσματος άνθρακος τότε υπάρχει θέμα ασφαλείας σε αυτήν την άκρως φρουρούμενη υπηρεσία των ΗΠΑ.

Υποπτος φάκελος

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διπλωματικό σάκος αφίχθη στις 31 Οκτωβρίου στην Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα με τον ύποπτο φάκελο, αλλά το όνομα του αποδέκτου του δεν έχει ανακοινωθεί. Ο ταχυδρομικός υπάλληλος που εδρεύει στο κτίριο της πρεσβείας άνοιξε τον φάκελο, ο οποίος διεπιστώθη ότι περιείχε ουσία χαρακτηρισθείσα ύποπτος. Ευθύς αμέσως απομονώθηκε το ταχυδρομείο της Αμερικανικής Πρεσβείας και ελήφθησαν όλα τα προστατευτικά έκτακτα μέτρα και η ουσία εστάλη σε εργαστήριο, προκειμένου να διαπιστωθεί περί τίνος επρόκειτο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενετοπίσθη βακτήριο που ενδεχομένως είναι της κατηγορίας του άνθρακος, αλλά η τελική γνωμάτευση αναμένεται τη Δευτέρα, μετά την εξέταση στα εργαστήρια του Ευαγγελισμού.

Περί του κρούσματος είχαν ενημερωθεί σε κάποια φάση ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Αν. Γιαννίτσης και οι υπουργοί Δημοσίας Τάξεως και Υγείας κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης και Αλ. Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις έρευνες δεν θα εμπλακούν οι ελληνικές Αρχές, αλλά ο Γενικός Γραμματεύς Πολιτικής Προστασίας είναι σε συνεχή επαφή με την αμερικανική διπλωματική αποστολή.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές επέμεναν ότι η ελληνική κυβέρνηση ενημερώθηκε για το γεγονός μόλις χθες το βράδυ και αφού το θέμα είχε δημοσιοποιηθεί διά της τηλεοράσεως. Οι ίδιες πηγές δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι από την αμερικανική πρεσβεία τηρήθηκε πλήρης μυστικότητα, ενώ άφηναν να εννοηθεί ότι μεταξύ των υπαλλήλων που πιθανολογείται ότι ήλθαν σε επαφή με την ουσία, είναι και ένας Ελλήνας. Τέλος, οι ανωτέρω κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ απέστειλε την ύποπτη ουσία σε ειδικά εργαστήρια της Γερμανίας προ διημέρου, ενώ στον «Ευαγγελισμό» απέστειλε μόνον εκκρίματα των υπαλλήλων χωρίς να έχει ενημερώσει για τους λόγους διεξαγωγής των συγκεκριμένων εργαστηριακών εξετάσεων.

Τέλος, χθες, στις 10 π.μ, στην Αμερικανική Βάση της Σούδας παρελήφθη άλλος φάκελος, οι ταχυδρομικές ενδείξεις του οποίου δεν συνέπιπταν με τα στοιχεία του αποστολέα. Ο φάκελος θεωρήθηκε ύποπτος, εστάλη για εξέταση και δεν είναι ακόμη σαφές εάν τελικώς περιείχε άνθρακα.

Και στη Γερμανία

Επίσης, νέα ίχνη του βακτηρίου του άνθρακα βρέθηκαν και στη Γερμανία κατά τις πρώτες εξετάσεις που έγιναν σε δύο πακέτα που ελήφθησαν στις αρχές της εβδομάδας στο Νόιμινστερ, ανακοίνωσε χθες το περιφερειακό υπουργείο Υγείας του κρατιδίου Σλέσβιχ – Χόλσταϊν, στη βόρεια Γερμανία (λεπτομέρεις σελ. 9). Ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ ενημερώθηκε για την ανακάλυψη της μολυσμένης επιστολής ευρισκόμενος εν πτήσει από το Πεκίνο προς τη Μόσχα, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο, τονίζοντας ότι το «σενάριο» να σημειωθούν τέτοια κρούσματα και στη Γερμανία ήταν συνεχώς στην «ατζέντα» του επιτελείου ασφαλείας που λειτουργεί στην καγκελαρία μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή