«Κατεβάζουν» τους τόνους Ρωσία – ΗΠΑ

«Κατεβάζουν» τους τόνους Ρωσία – ΗΠΑ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουάσιγκτον και Μόσχα προσπάθησαν χθες να μετριάσουν τις υπερφίαλες προσδοκίες που έθρεψαν πρόσφατα δημοσιεύματα του δυτικού Τύπου περί επικείμενων ιστορικών συμφωνιών μεταξύ των δύο αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου σε όλο το φάσμα των επίμαχων αμυντικών και γεωστρατηγικών προβλημάτων.

Διαψεύδοντας πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ», ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, δήλωσε χθες ότι ο πρόεδρος της χώρας του, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζορτζ Μπους δεν αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία για το αμφιλεγόμενο θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας (NMD) και τη δραστική μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης για το διάστημα 13-15 Νοεμβρίου συνόδου κορυφής των δύο κρατών, που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον και στο Κρόφορντ του Τέξας. Από την πλευρά της, η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε: «Σημειώνουμε πρόοδο, αλλά θα συνιστούσα να είμαστε προσεκτικοί απέναντι σε προσδοκίες που αφορούν την επίτευξη συγκεκριμένης συμφωνίας σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή». Εσπευσε όμως να προσθέσει ότι «εμείς και οι Ρώσοι πραγματοποιούμε προωθητικά βήματα στην κατεύθυνση του επαναπροσδιορισμού των σχέσεών μας».

Ετοιμη η Μόσχα

Τα σχετικά δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου υποστήριζαν ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε σημαντικές υποχωρήσεις στο θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας με αντάλλαγμα να υιοθετήσουν οι Αμερικανοί τη ρωσική πρόταση για μείωση των υπαρχόντων πυρηνικών κεφαλών κατά τα δύο τρίτα του συνολικού τους αριθμού. Πάντως, ο Ιβανόφ δήλωσε στο πρακτορείο ITAR- TASS ότι οι Αμερικανοί «έχουν πάρει υπόψη» τις σχετικές προτάσεις της χώρας του και ότι το θέμα θα τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση κορυφής.

Η συμπαράταξη της Ρωσίας με τις ΗΠΑ εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες για τις προοπτικές των σχέσεων Ρωσίας-Δύσης. Χθες, πάντως, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο, δήλωσε ότι η Ρωσία θα αντιταχθεί κατηγορηματικά σε οποιαδήποτε διεύρυνση των πολεμικών επιχειρήσεων εκτός Αφγανιστάν.

Σήμερα αναμένεται στη Μόσχα ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος στη συνέχεια θα επισκεφθεί τις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες του Τατζικιστάν και του Ουζμπεκιστάν, αλλά και το Πακιστάν και την Ινδία, στο πλαίσιο του συντονισμού της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας. Χθες βράδυ, εξάλλου, αναμενόταν στη Μόσχα ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος επρόκειτο να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, επιστρέφοντας από περιοδεία του στο Πακιστάν, την Ινδία και την Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή