Νικητής, αλλά… με πονοκέφαλο ο Κουρτς

Νικητής, αλλά… με πονοκέφαλο ο Κουρτς

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ. Περίπλοκος προβλέπεται ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Αυστρία, μία ημέρα μετά τη μεγάλη νίκη του Λαϊκού Κόμματος του απερχόμενου καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς. Οι ψηφοφόροι τιμώρησαν το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων, του τέως αντικαγκελαρίου Στράχε, ο οποίος είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο διαπλοκής «Ιμπιζα», χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η επάνοδος του κόμματος σε ρόλο κυβερνητικού εταίρου.

Μεγάλη μερίδα πρώην ψηφοφόρων των Ελευθέρων μεταπήδησε στο Λαϊκό Κόμμα, το οποίο συγκέντρωσε 37%, ενώ δεύτερο, με μεγάλες απώλειες (ποσοστό 21%), ήρθε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που έχασε ψηφοφόρους προς όφελος των Πρασίνων. Κατ’  αντιστοιχία με τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, οι Αυστριακοί Πράσινοι αναδείχθηκαν πρώτο κόμμα μεταξύ των νέων ψηφοφόρων (18 έως 29 ετών) εκτοξευόμενοι στο 27%, από το 7% που κατείχαν στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία κατά τις προηγούμενες εκλογές.

Στο σύνολο του πληθυσμού, το ποσοστό 14% των Πρασίνων επαρκεί για συνασπισμό Λαϊκού Κόμματος – Πρασίνων, αλλά οι πολιτικές διαφορές των δύο σχηματισμών καθιστούν δύσκολη την προγραμματική συμφωνία. Πριν από 16 χρόνια, τα δύο κόμματα είχαν επιχειρήσει αντίστοιχο εγχείρημα, το οποίο δεν είχε ευοδωθεί, παρά τις κοπιώδεις διαπραγματεύσεις. Το φιλελεύθερο κόμμα NEOS θα μπορούσε να συνεισφέρει στον συνασπισμό αυτόν, όχι όμως και να συμμαχήσει μόνο του με το Λαϊκό Κόμμα, καθώς οι έδρες του δεν επαρκούν για αυτοδυναμία.

Απομένει η πιθανότητα επανάληψης του κυβερνητικού εγχειρήματος που κατέρρευσε με πάταγο τον Μάιο: κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος με το Κόμμα των Ελευθέρων. Για την ώρα, το κόμμα του Νόρμπερτ Χόφερ (ο Στράχε αποχώρησε λόγω του σκανδάλου) δηλώνει ότι προτιμά να περάσει στην αντιπολίτευση, αλλά ο Σεμπάστιαν Κουρτς δεν αποκλείει καμία εκδοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή