Οι διεκδικητές της εξουσίας στο Αφγανιστάν

Οι διεκδικητές της εξουσίας στο Αφγανιστάν

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αποτελεσματική δράση αποτελεί ακόμη μακρινό όνειρο για εκείνους που επιθυμούν να επιβάλουν την ευρείας υποστήριξης, πολυεθνική κυβέρνηση, που επιθυμεί ο δυτικός κόσμος. Ο θάνατος του αγαπημένου πρώην μουτζαχεντίν των ΗΠΑ, Αμπντούλ Χακ, την περασμένη εβδομάδα, έπεισε τους παρατηρητές για τις αδυναμίες της πολιτικής σκηνής.

Κατά τη διάρκεια διήμερης συνάντησης εκπροσώπων όλων των εθνοτήτων του Αφγανιστάν, στην πόλη Πεσαβάρ του Πακιστάν, η αδυναμία της πολιτικής προσπάθειας έγινε φανερή σε όλους. Οι εξόριστοι ηγέτες αναλώθηκαν σε μακροσκελείς συζητήσεις, οι οποίες χαρακτηρίσθηκαν από αναποφασιστικότητα, ιδιοτέλεια και έλλειψη εμπιστοσύνης.

Πριν καλά καλά ξεκινήσει η σύσκεψη, ο οικοδεσπότης Σαγέντ Γκαϊλανί, πνευματικός ηγέτης, ο οποίος βρίσκεται κοντά στον έκπτωτο μονάρχη του Αφγανιστάν, Ζαχίρ Σαχ, επεδίωξε την έγκριση του σχεδίου του για δημιουργία προσωρινού ανώτατου συμβουλίου, υπό τον πρώην μονάρχη. Σύμφωνα με το σχέδιο του Γκαϊλανί, το συμβούλιο υπό τον Ζαχίρ θα αναλάβει τη διακυβέρνηση μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν, υποστηριζόμενο από στρατιωτικές δυνάμεις μουσουλμανικών κρατών του ΟΗΕ. Η αρχική συμφωνία των παρευρισκομένων έδωσε, όμως, τη θέση της σε έντονη αντιπαραθέση γύρω από επιμέρους ζητήματα.

Ορισμένοι αντιπρόσωποι στη σύσκεψη θεωρούν τον Μπιν Λάντεν υπεύθυνο για τα προβλήματα της χώρας, άλλοι, όμως, τον αντιμετωπίζουν σαν ήρωα. Δεν μπορούμε, όμως, να ισχυρισθούμε ότι οι παρευρισκόμενοι στη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα του αφγανικού πολιτικού σκηνικού. Οι περισσότεροι φύλαρχοι της χώρας δεν τόλμησαν να αψηφήσουν την απαγόρευση των Ταλιμπάν για συμμετοχή στη διάσκεψη υπό τον Ζαχίρ. Δεν συμμετείχε έτσι ουδείς εκπρόσωπος της Βόρειας Συμμαχίας ούτε και από τις τάξεις των θεωρούμενων μετριοπαθών Ταλιμπάν. Ακόμη και το τιμώμενο πρόσωπο της συνάντησης, ο έκπτωτος μονάρχης Ζαχίρ Σαχ δεν έστειλε εκρπόσωπό του στο Πεσαβάρ.

Από την Καμπούλ, ο εκπρόσωπος του καθεστώτος των Ταλιμπάν απέρριψε περιφρονητικά τη σύσκεψη της Πεσαβάρ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είναι μία συνάντηση πολιτικών καιροσκόπων, με μόνο στόχο την αποκομιδή αμερικανικών δολαρίων για τα προσωπικά τους θησαυροφυλάκια».

Οι Ειδικές Δυνάμεις των Ταλιμπάν

Η ταξιαρχία 055, γνωστή και ως αραβική ταξιαρχία, αριθμεί 1.000 άνδρες, Αραβες εθελοντές, οι οποίοι βρίσκονται στο Αφγανιστάν εδώ και χρόνια. Εκπαιδευμένοι στα στρατόπεδα εκπαίδευσης του Μπιν Λάντεν, είναι οι πλέον αξιόπιστοι και αποτελεσματικοί στρατιώτες των Ταλιμπάν.

Εκατό επίλεκτα μέλη της ταξιαρχίας υπηρετούν υπό τις διαταγές του ίδιου του Μπιν Λάντεν, απαρτίζοντας την προσωπική του σωματοφυλακή. Οι περισσότεροι είναι βετεράνοι ένοπλων συγκρούσεων εναντίον των καθεστώτων στις χώρες τους ή του πολέμου των Αφγανών μουτζαχεντίν εναντίον των Σοβιετικών τη δεκαετία του 1980. Οι διοικητές της προέρχονται από τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο, ενώ οι άνδρες τους έλκουν την καταγωγή τους από το Πακιστάν, την Τσετσενία, τη Βοσνία, την Κίνα και το Ουζμπεκιστάν. Αυτές τις ημέρες, η αραβική ταξιαρχία επιχειρεί στα βόρεια μέτωπα της χώρας, κυρίως στο Μαζάρ ι Σαρίφ, το Ταλοκάν και το Τζαλαλαμπάντ. Παρά το όνομά της, η 55η δεν αποτελεί ταξιαρχία με την παραδοσιακή έννοια του όρου. Αντί να αναπτύσσεται σαν μία μονάδα, υποστηριζόμενη από πυροβολικό, τα μέλη της αξιοποιούνται για να ενισχύουν συγκεκριμένες μονάδες των Ταλιμπάν, στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων. Οι διαταγές τους περιλαμβάνουν την εκτέλεση λιποτακτών.

Ακόμη και ανάμεσα στους διαβόητους Αφγανούς πολέμαρχους, η 55η ταξιαρχία έχει φήμη κτηνωδίας απέναντι σε αιχμαλώτους της Βόρειας Συμμαχίας. Εάν οι ΗΠΑ εμπλακούν σε χερσαίες επιχειρήσεις, η 55η ταξιαρχία θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις αμερικανικές δυνάμεις.

Οι ΗΠΑ έχουν αποτύχει στον αγώνα για την εξασφάλιση της υποστήριξης του αφγανικού λαού. Οι μαχητικές ισλαμικές διαδηλώσεις στο Πακιστάν, καθώς και οι εκατοντάδες Πακιστανοί εθελοντές, που προσπαθούν να ενισχύσουν τις δυνάμεις των Ταλιμπάν, δημιουργούν κινδύνους για το καθεστώς Μουσαράφ στο Ισλαμαμπάντ. Η κυβέρνηση του Πακιστανού στρατηγού δεν μοιάζει, όμως, να κινδυνεύει άμεσα με κατάρρευση, ενώ η διεθνής αντιτρομοκρατική συμμαχία 140 κρατών διατηρεί την ισχύ της. Η δυτική προπαγάνδα, όμως, πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά, μιας και ο μουσουλμανικός κόσμος θα πρέπει να πεισθεί να υποστηρίξει τη συνέχιση των βομβαρδισμών κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή