Πύραυλο από υποβρύχιο εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα

Πύραυλο από υποβρύχιο εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ. Την επιτυχημένη εκτόξευση νέου βαλλιστικού πυραύλου από υποβρύχιο ανακοίνωσε χθες η Βόρεια Κορέα. Η εκτόξευση αποτελεί την πλέον προκλητική ενέργεια της Πιονγιάνγκ μετά την επανάληψη του διαλόγου με τις ΗΠΑ, το 2018.

Σε χθεσινή ανακοίνωση, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν έστειλε «θερμά συγχαρητήρια» στους υπευθύνους της εκτόξευσης, την οποία δεν παρακολούθησε διά ζώσης, όπως συνηθίζει. Ο νέος βαλλιστικός πύραυλος, γνωστός με την ονομασία Πουγκσόνγκ-3, εκτοξεύθηκε από υποβρύχιο στα ανοικτά της πόλης Ουονσάν, στα ανατολικά της χώρας. «Η επιτυχημένη εκτόξευση καινοτόμου βαλλιστικού πυραύλου πραγματοποιείται σε κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς εισάγει νέα φάση αμυντικής ικανότητας της λαϊκής δημοκρατίας», ανέφερε σε χθεσινό του δημοσίευμα το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας. Ο πύραυλος φέρεται να ταξίδεψε 450 χλμ. και να έφθασε σε ύψος 910 χλμ., προτού συντριβεί στη θάλασσα.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε την Πιονγιάνγκ να αποφεύγει τις προκλήσεις και να παραμείνει προσηλωμένη στον διάλογο για τα πυρηνικά στην κορεατική χερσόνησο. Την έντονη ανησυχία της εξέφρασε η Νότια Κορέα, ενώ την εκτόξευση καταδίκασε έντονα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σινζό Αμπε, επισημαίνοντας ότι η δοκιμή παραβιάζει κατάφωρα τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Βόρεια Κορέα προέβη στην εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση ότι προτίθεται να συνεχίσει τον διάλογο με τις ΗΠΑ, με συνάντηση εργασίας μεταξύ των δύο πλευρών το Σάββατο. Ο επικεφαλής της βορειοκορεατικής διαπραγματευτικής ομάδας Κιμ Μιονγκ Γκιλ έφθασε χθες στο Πεκίνο, από όπου επρόκειτο να ταξιδέψει στη Στοκχόλμη για τη συνάντηση με αμερικανική αντιπροσωπεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή