Πολιτική αντιπαράθεση για την εκταφή του Φράνκο

Πολιτική αντιπαράθεση για την εκταφή του Φράνκο

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Για δυναμικές κινητοποιήσεις ετοιμάζεται η ισπανική Ακροδεξιά, και συγκεκριμένα το κόμμα Vox, με αφορμή απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση δεν χρειάζεται νέα άδεια για την απομάκρυνση της σορού του Φρανθίσκο Φράνκο από μαυσωλείο έξω από τη Μαδρίτη. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ έχει καταστήσει προτεραιότητά της την εκταφή του Φράνκο, υποστηρίζοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει την ηρωοποίηση του δικτάτορα, που πέθανε το 1975.

Αυτή την εβδομάδα, το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε ομοφώνως την ένσταση που είχαν καταθέσει συγγενείς του Φράνκο, ζητώντας την παραμονή της σορού στο μνημείο της Κοιλάδας των Πεσόντων. Μέλη του ακροδεξιού κόμματος Vox προγραμματίζουν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Μαδρίτη εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

«Πολιτική εκμετάλλευση»

Στο μεταξύ, αναταραχή στο Λαϊκό Κόμμα έχει προκαλέσει η εντολοδόχος περιφερειάρχης της Μαδρίτης και μέλος του κεντροδεξιού κόμματος Ισαβέλ Ντίας Αγιούθο, η οποία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Σάντσεθ για πολιτική εκμετάλλευση της υπόθεσης εκταφής του Φράνκο. «Ο Σάντσεθ βρίσκεται πάλι σε αδιέξοδο και περιμένει από τον Φράνκο να τον σώσει. Τι θα κάνουν μετά; Θα κατεβάσουν τον σταυρό από την Κοιλάδα; Μήπως θα κάψουν εκκλησίες, όπως το 1936;» είπε η Αγιούθο. Οι δηλώσεις της προκάλεσαν δυσαρέσκεια στο Λαϊκό Κόμμα, στελέχη του οποίου κατηγόρησαν την περιφερειάρχη για λαϊκισμό και προσέγγιση με την Ακροδεξιά.

Την ίδια στιγμή, πολιτική κρίση έχει προκληθεί στο αριστερό κόμμα Podemos, μετά την ανακοίνωση του πρώην αντιπροέδρου του Ινίγο Ερεχόν ότι θα κατεβεί με νέο κόμμα στις πρόωρες εκλογές της 10ης Νοεμβρίου. Το κόμμα του Ερεχόν, που θα ονομάζεται Μας Παΐς, έχει ως πρότυπο τους Πράσινους της Γερμανίας και έχει υιοθετήσει περιβαλλοντική πλατφόρμα, αποφεύγοντας τον έντονο ταξικό χαρακτήρα του Podemos. Ο Ερεχόν υποστηρίζει ότι η υποψηφιότητά του μπορεί να λειτουργήσει ως αντίδοτο στην αναμενόμενη μεγάλη αποχή στις εκλογές της 10ης Νοεμβρίου, προσελκύοντας μερίδα ψηφοφόρων, οι οποίοι έχουν απογοητευθεί από τη σημερινή πολιτική σκηνή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή