Πορτογαλία: Μακρινός στόχος η αυτοδυναμία για τον Α. Κόστα

Πορτογαλία: Μακρινός στόχος η αυτοδυναμία για τον Α. Κόστα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ. Το 2015, όταν ο σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα σχημάτισε κυβέρνηση μειοψηφίας στην Πορτογαλία, με τη στήριξη του αριστερού και του κομμουνιστικού κόμματος, οι αναλυτές έκαναν λόγο για ασταθές οικοδόμημα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το ερώτημα στις αυριανές εκλογές είναι αν ο Κόστα θα κατακτήσει την αυτοδυναμία ή αν θα επανέλθει στην κυβέρνηση με τους ίδιους εταίρους. Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός, που έχει χαρακτηρίσει την Πορτογαλία «γαλατικό χωριό της Ευρώπης», υλοποίησε ορισμένες από τις υποσχέσεις του για χαλάρωση της λιτότητας που είχε επιβληθεί στη χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης, χωρίς ωστόσο να οδηγηθεί σε δημοσιονομική εκτροπή. Ετσι, κλείνει την τετραετία έχοντας καταργήσει πολλές από τις φορολογικές αυξήσεις και τις περικοπές μισθών των μνημονιακών χρόνων και έχοντας χορηγήσει μικρές αυξήσεις στις συντάξεις. Την ίδια στιγμή, η ανεργία έχει πέσει κάτω από το 7% και το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν ξεπερνά το 0,2%.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στους σοσιαλιστές του Κόστα περίπου 35%, ποσοστό υψηλότερο από το 32% που έλαβε στις προηγούμενες εκλογές, αλλά χαμηλότερο από το 40% που απαιτείται για να κυβερνήσει χωρίς εταίρους. Το άνοιγμα του Κόστα προς τους ψηφοφόρους του συντηρητικού χώρου ατύχησε λόγω του πρόσφατου σκανδάλου κλοπής οπλισμού από στρατόπεδο στην πόλη Τάνκος και των κατηγοριών περί συγκάλυψής του από τον σοσιαλιστή υπουργό Αμυνας. Το γεγονός αυτό επέτρεψε στο συντηρητικό κόμμα (PSD) να κάνει εκστρατεία με ατζέντα «νόμου και τάξης».

Εκτόξευση ενοικίων

Ενα από τα απτά οφέλη που αποκόμισαν οι πολίτες της Λισσαβώνας από την πολιτική της απερχόμενης κυβέρνησης ήταν η δραστική μείωση του κόστους των συγκοινωνιών, με την ακριβότερη μηναία κάρτα να κοστίζει πλέον 40 ευρώ, αντί 130. Ωστόσο, η παροχή αυτή δεν είναι ικανή να αντισταθμίσει την τεράστια πίεση που δέχονται όσοι αναζητούν στέγη προς ενοικίαση, καθώς η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη και οι πλατφόρμες βραχείας ενοικίασης έχουν οδηγήσει σε εκτόξευση ενοικίων, με αυξήσεις που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν το 80%.

Επίσης, η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους έχει κρατήσει χαμηλά τις επενδύσεις σε έργα υποδομών, με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων να καταλαμβάνει το 2% του ΑΕΠ, ευρισκόμενο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή