ΚΟΣΜΟΣ

Σε Μαυροβούνιο και Βόρεια Μακεδονία χθες ο Μ. Πομπέο

Σε Μαυροβούνιο και Βόρεια Μακεδονία χθες ο Μ. Πομπέο

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Τη μεγαλύτερη διμερή αμυντική συμφωνία στην ιστορία τους επρόκειτο να υπογράψουν χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, με αφορμή την επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στα Βαλκάνια. «Οι ΗΠΑ θα παραδώσουν ελαφρά θωρακισμένα οχήματα, αξίας 36 εκατ. δολαρίων στον νατοϊκό σύμμαχό τους, αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας», είπε ο κ. Πομπέο.

Ο Αμερικανός υπουργός βρισκόταν χθες στο Μαυροβούνιο και στη Βόρεια Μακεδονία, η οποία αναμένεται να εγκαινιάσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ. Στις δηλώσεις του, ο κ. Πομπέο εξήρε τη συνεργασία με το Μαυροβούνιο στον τομέα της συλλογής πληροφοριών, η οποία επέτρεψε την ανάπτυξη αποτελεσματικών αμυντικών συστημάτων κατά της εξάπλωσης ρωσικού κακόβουλου λογισμικού.

Σύμφωνα με τον πρώην εκπρόσωπο Τύπου του ΝΑΤΟ Τζέιμι Σέι, η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στη Βόρεια Μακεδονία αποδεικνύει το ανανεωμένο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για τα Δυτικά Βαλκάνια. «Η αλλαγή του ονόματος απέδειξε ότι ακόμη και τα πλέον δυσεπίλυτα προβλήματα στα Βαλκάνια μπορούν να αντιμετωπισθούν με κατανόηση και στήριξη από τη διεθνή κοινότητα. Η επίσκεψη Πομπέο και η νατοϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας δείχνουν το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον», είπε, μιλώντας στο Euronews ο κ. Σέι.