ΚΟΣΜΟΣ

Το υδατικό αποτύπωμα των τροφίμων

Το υδατικό αποτύπωμα των τροφίμων

Είναι βέβαιο ότι η διατροφή μας έχει σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες. Τα αέρια που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τα οποία παράγονται και απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια παραγωγής και μεταφοράς τροφίμων, έχουν μελετηθεί ενδελεχώς. Αναρωτηθήκατε, άραγε, ποτέ ποια είναι η επίδραση του υδατικού αποτυπώματος που αφήνει η παραγωγή των αγαπημένων σας εδεσμάτων;

Για τις ανάγκες μιας έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Nutrients, μελετήθηκαν τα υδατικά αποτυπώματα της διατροφής 9.341 ενηλίκων Αυστραλών, η οποία περιελάμβανε περισσότερα από 5.000 τρόφιμα. Μετρήθηκε η ποσότητα του νερού που χρησιμοποιήθηκε κατά την παραγωγή κάθε τροφίμου, καθώς και η ποσότητα νερού που υπήρχε στον τόπο προέλευσής του. Οπως διαπιστώθηκε, η μέση αυστραλιανή διατροφή είχε υδατικό αποτύπωμα που ανερχόταν σε 362 λίτρα ημερησίως. Αυτό ήταν χαμηλότερο για τις γυναίκες και τους άνω των 71 ετών.

Το υδατικό αποτύπωμα των τροφίμων-1
Για την κατασκευή μιας πλάκας σοκολάτας γάλακτος χρειάζονται 21 λίτρα νερού.

Το υδατικό αποτύπωμα περιλαμβάνει τα λίτρα νερού που δαπανήθηκαν για την παραγωγή του τροφίμου, πολλαπλασιασμένα με έναν παράγοντα ο οποίος εξαρτάται από το αν η λειψυδρία στην τοποθεσία προέλευσης του νερού είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη από τον παγκόσμιο μέσον όρο. Τρόφιμα με μεγαλύτερο υδατικό αποτύπωμα είναι τα αμύγδαλα, τα ξηρά βερίκοκα και τα δημητριακά, στα οποία περιλαμβάνεται και το γλυκό ρύζι. Αντιθέτως, τρόφιμα όπως το ψωμί ολικής άλεσης, η βρώμη και τα ρεβίθια έχουν μικρό υδατικό αποτύπωμα.

To 25% του υδατικού αποτυπώματος της διατροφής των Αυστραλών που συμμετείχαν στην έρευνα προήλθε από μη αναγκαία τρόφιμα και αναψυκτικά, όπως κέικ, μπισκότα, σακχαρούχα αναψυκτικά και οινόπνευμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ποτήρι κρασί έχει υδατικό αποτύπωμα 41 λίτρα, μία μερίδα πατατάκια 23 λίτρα, ενώ μια μικρή σοκολάτα γάλακτος 21 λίτρα. Η καλύτερη λύση για όποιον θέλει να περιορίσει το υδατικό αποτύπωμα της διατροφής του είναι να μειώσει τα μη αναγκαία τρόφιμα, τα οποία ούτως ή άλλως συνδέονται με την παχυσαρκία, και να στραφεί σε πιο υγιεινές επιλογές, που θα καλύψουν τις ενεργειακές του ανάγκες. Ετσι, άλλωστε, θα περικόψει και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.