Κομφούζιο Τραμπ, έτοιμη να εισβάλει η Τουρκία

Κομφούζιο Τραμπ, έτοιμη να εισβάλει η Τουρκία

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τη σχεδόν ομόθυμη κατακραυγή και των δύο κομμάτων του Κογκρέσου για την απόφασή του να αφήσει ελεύθερο το πεδίο στον Ταγίπ Ερντογάν για εισβολή στη Συρία εναντίον των Κούρδων, ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει να υπερασπίζεται την επιλογή του. Οπως ανακοίνωσε ο ίδιος, ο Τούρκος πρόεδρος θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο ως προσκεκλημένος του στις 13 Νοεμβρίου.

«Ολοι αυτοί οι άνθρωποι βρίσκουν βολικό να λησμονούν ότι η Τουρκία είναι μεγάλος εμπορικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι στην πραγματικότητα κατασκευάζει τον ατσάλινο σκελετό των μαχητικών μας αεροσκαφών F-35», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω Twitter. «Θυμηθείτε ακόμη το πιο ουσιώδες, ότι η Τουρκία είναι σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ και εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της», προσέθεσε.

Οι χθεσινές δηλώσεις του Τραμπ αποτέλεσαν ακόμη έναν κρίκο στην αλυσίδα των άκρως αντιφατικών τοποθετήσεών του για την Τουρκία και τους Κούρδους. Μιλώντας με δημοσιογράφους, το βράδυ της Δευτέρας, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε μάλλον αδιάφορος στο ενδεχόμενο τουρκικής επίθεσης εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, συμμάχου των ΗΠΑ στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, αναφέροντας ότι στις γραμμές της υπάρχουν «φυσικοί εχθροί» της Τουρκίας.

Στην ίδια συνομιλία του, όμως, δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει απειλές εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν, τονίζοντας ότι «αν κάνουν οτιδήποτε έξω από τα ανθρωπιστικά πλαίσια, θα μπορούσαν να υποστούν την οργή μιας εξαιρετικά αποδεκατισμένης οικονομίας». Λίγες ώρες νωρίτερα, υπό την πίεση των θυελλωδών επικρίσεων που εισέπραξε από ηγέτες του Κογκρέσου, Δημοκρατικούς αλλά και Ρεπουμπλικανούς, είχε απειλήσει ότι θα «εκμηδενίσει ολοσχερώς» την οικονομία της Τουρκίας, εάν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της βγουν «εκτός ορίων».

Απαντώντας στις προειδοποιήσεις Τραμπ, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι «η Τουρκία δεν είναι χώρα που συγκινείται από απειλές», ενώ το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ο στρατός είναι έτοιμος να ξεκινήσει τις επιχειρήσεις. Εως χθες το βράδυ, πάντως, δεν είχε ξεκινήσει η αναμενόμενη τουρκική εισβολή, ενώ οι Αμερικανοί αφαίρεσαν την Τουρκία από το κοινό επιχειρησιακό κέντρο που πραγματοποιεί βομβαρδισμούς εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, κλείνοντας ουσιαστικά τον συριακό εναέριο χώρο στα τουρκικά αεροπλάνα.

Στο μεταξύ, ο Κούρδος αξιωματούχος Μπαντράντ Τζία Κουρντ δήλωσε ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις μπορεί να στραφούν προς τη Ρωσία και προς την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, εφόσον οι Αμερικανοί εκκενώσουν τη μεθοριακή περιοχή. Πρόσκληση στους Κούρδους να μεταστραφούν προς τη Δαμασκό απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαϊζάλ Μεκτάντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή