Παραδέχονται οι ΗΠΑ την εμπλοκή ειδικών δυνάμεων

Παραδέχονται οι ΗΠΑ την εμπλοκή ειδικών δυνάμεων

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πεποίθησή του ότι η επιχείρηση στο Αφγανιστάν γίνεται κάθε ημέρα πιο αποτελεσματική και ότι δεν θα χρειασθούν χρόνια για να περαιωθεί, εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, χθες από την Ινδία, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στις περί το Αφγανιστάν χώρες. Ο κ. Ράμσφελντ, στη συνέντευξη με τον Ινδό ομόλογό του, Τζορτζ Φερνάντες, αναφερόμενος στη στρατιωτική επιχείρηση κατά του Αφγανιστάν, τη χαρακτήρισε «εμπλοκή σε μια στρατιωτική άσκηση αυτοάμυνας», ενώ παραδεχόμενος σχεδόν αμέσως την εμπλοκή αμερικανικών δυνάμεων, μάλλον ειδικών, μέσα στο έδαφος του Αφγανιστάν, δήλωσε: «Με περισσότερες αμερικανικές στρατιωτικές ομάδες στο έδαφος του Αφγανιστάν, για να κατευθύνουν τα αεροπλάνα στους στόχους τους, η αποτελεσματικότητα των βομβαρδισμών βελτιώνεται κάθε μέρα».

Διεύρυνση συνεργασίας

Ο κ. Ράμσφελντ και ο κ. Φερνάντες συζήτησαν τη διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας, το αίτημα της Ινδίας για τη λήξη των περιορισμών στην παροχή τεχνολογίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πυρηνικά όπλα, όπως επίσης και για το μέλλον του Αφγανιστάν. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Μπους πρόσφατα προέβη στην άρση πολλών κυρώσεων κατά της Ινδίας και του Πακιστάν, στις οποίες περιλαμβάνονταν και απαγόρευση σύναψης στρατιωτικών συμβολαίων, που επιβλήθηκαν μετά τις δοκιμές πυρηνικών όπλων των δύο χωρών, το 1998. Με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Ινδία, ο κ. Ράμσφελντ έκλεισε την περιοδεία του στην περιοχή, που περιελάμβανε επίσης το Πακιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, σε μια προσπάθεια να συνεργασθούν καλύτερα οι ΗΠΑ με τις χώρες που εμμέσως ή αμέσως θα παράσχουν ουσιαστική χείρα βοηθείας σε κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων κατά των Ταλιμπάν. Ο Αμερικανός υπουργός στη συνάντησή του με τον Πακιστανό πρόεδρο Μουσάραφ, την Κυριακή, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η συνεργασία θα είναι στενότερη.

Σε ό,τι αφορά το στρατιωτικό σκέλος, οι ΗΠΑ ενέτειναν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς χθες, χρησιμοποιώντας ευρύτατα πια τα γιγαντιαία Β-52. Οι στόχοι που επλήγησαν ήταν γύρω από την Καμπούλ και στα βόρεια σύνορα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι χθες, παράλληλα με τα Β-52, εμφανίσθηκαν και μαχητικά ελικόπτερα τα οποία, κατά τους Ταλιμπάν, έπληξαν ένα ξενοδοχείο μέσα στην πρωτεύουσα. Πάντα κατά τους Ταλιμπάν, που δηλώνουν ότι ο πόλεμος θα κρατήσει χρόνια, το ξενοδοχείο καταστράφηκε, όπως και ένα τζιπ, ενώ ανθρώπινα μέλη διεσπάρησαν στην περιοχή. Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, το ξενοδοχείο χρησιμοποιούνταν από τους Ταλιμπάν ως βάση αρχηγείου.

Μέχρι στιγμής δεν καταγράφεται επιθετική δραστηριότητα της Βόρειας Συμμαχίας. Αντιθέτως, έγινε ευρείας κλίμακας στρατιωτική άσκησή της με τη συμμετοχή 3.000 ανδρών, προς τους οποίους μίλησε ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν, Μπουνρχανουντίν Ραμπανί.

Ο νεκρός Αμερικανός

Αναφορικά με τον Αμερικανό πολίτη ο οποίος κατά τους Ταλιμπάν πέθανε σε νοσοκομείο του Κανταχάρ, οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν όλα τα στοιχεία που παρέσχε ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, για να πιστοποιήσουν την ακριβή ταυτότητα, εθνικότητα ή υπηκοότητα του νεκρού πριν προβούν σε οποιαδήποτε ανακοίνωση. Τέλος, το αμερικανικό περιοδικό «Νιου Γιόρκερ» αποκάλυψε ότι επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων μέσα στο Αφγανιστάν, που διεξήχθη πριν από δύο εβδομάδες, είχε άσχημη κατάληξη, με τον τραυματισμό 12 ανδρών, εξαιτίας της δυναμικής αντίστασης των Ταλιμπάν, οι οποίοι πάντα ισχυρίζονται ότι μέχρι σήμερα σκοτώθηκαν 96 Αμερικανοί στρατιώτες, διαψευδόμενοι όμως από τις ΗΠΑ.

Το «διευθυντήριο» έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό και στην Αθήνα. Ο αρμόδιος επίτροπος κ. Φερχόφστεν όταν έμαθε για το «ραντεβού» στο Λονδίνο τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό κ. K. Σημίτη και τον ερώτησε εάν πρέπει να πάει. Η πρωθυπουργική απάντηση ήταν αρνητική. Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδος, της Πορτογαλίας και της Αυστρίας αποφάσισαν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους από κοινού στο προσεχές συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών των «15».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή