ΚΟΣΜΟΣ

Ξεπερνούν τους 70.000 οι εκτοπισμένοι της τουρκικής επιχείρησης – Εκλεισε το μοναδικό νοσοκομείο στη βορειοανατολική Συρία

Ξεπερνούν τους 70.000 οι εκτοπισμένοι της τουρκικής επιχείρησης – Εκλεισε το μοναδικό νοσοκομείο στη βορειοανατολική Συρία

Τουλάχιστον 70.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις πόλεις Ρας Αλ Αϊν και Ταλ Αμπιάντ από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας στη Συρία μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ που έχει αναλάβει τη σίτιση σχεδόν 650.000 ανθρώπων στη βορειοανατολική Συρία. 

Την ίδια ώρα η ανθρωπιστική οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» αναφέρει ότι το μόνο δημόσιο νοσοκομείο στην πόλη Ταλ Αμπιάντ έχει κλείσει έπειτα από βομβαρδισμούς που δέχτηκε, διευκρινίζοντας ότι το προσωπικό κατάφερε να διαφύγει. 

«Το νοσοκομείο έκλεισε καθώς το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού έφυγε με τις οικογένειές του», σημειώνει η οργάνωση. 

«Καθώς ήταν το μόνο δημόσιο νοσοκομείο στην περιοχή, το νοσοκομείο της Ταλ Άμπιαντ διαδραμάτιζε κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση των αναγκών των κατοίκων της πόλης και των γύρω περιοχών», πρόσθεσε.

«Με τις υγειονομικές υπηρεσίες ήδη να δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του πληθυσμού, οι εκτοπισμοί και οι τραυματισμοί που προκαλούνται από τις συγκρούσεις είναι πιθανό να προσθέσουν επιπλέον πίεση στους ήδη περιορισμένους πόρους των νοσοκομείων», τόνισε ο Ρόμπερτ Όνους της αρμόδιος των MSF για τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων στη Συρία.

Επίσης, οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές στη βόρεια Συρία ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να μετακινήσουν δύο καταυλισμούς που στεγάζουν περισσότερους από 20.000 ανθρώπους συνολικά, μεταξύ των οποίων και οικογένειες μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, καθώς δέχθηκαν επίθεση από όλμους. 

Οι καταυλισμοί στη Μαμπρούκα και την Αΐν Ίσα, επισημαίνουν στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας, δεν γλίτωσαν από τους κινδύνους της τουρκικής επίθεσης που άρχισε αυτήν την εβδομάδα.

Ο καταυλισμός της Μαμπρούκα, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την τουρκική μεθόριο, θα εκκενωθεί και οι άνθρωποι που διαμένουν εκεί θα μετακινηθούν στον καταυλισμό της Αλ Αρίσα, που βρίσκεται νότια της πόλης Χασακέ, διευκρινίζουν οι αρχές αυτές στην ανακοίνωσή τους, στην οποία σημειώνουν ότι στον δεύτερο καταυλισμό στην Αΐν Ίσα βρίσκονται 785 συγγενείς μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

«Τώρα διεξάγονται συνομιλίες με τους αρμόδιους φορείς για να βρεθεί μια λύση ή μια εναλλακτική τοποθεσία για την μετακίνηση του καταυλισμού», καταλήγουν οι αρχές αυτές στην ανακοίνωσή τους.

Την ίδια ώρα οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι 22 από τους μαχητές τους σκοτώθηκαν προχθές Τετάρτη και χθες Πέμπτη κατά την επίθεση της Τουρκίας και των συμμαχικών της συριακών ανταρτικών δυνάμεων.

Φόβοι Πούτιν για απόδραση φυλακισμένων τζιχαντιστών

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που κρατούνται στη βορειοανατολική Συρία, μπορεί να δραπετεύσουν από τη φυλακή ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επιχείρησης που διεξάγει εκεί η Τουρκία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, ενώ οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν πως το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της Ταλ Αμπιάντ υποχρεώθηκε να κλείσει αφού το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του διέφυγε το τελευταίο 24ωρο εξαιτίας των βομβαρδισμών.

Ο Πούτιν, μιλώντας στη διάρκεια επίσκεψής του στο Τουρκμενιστάν, δήλωσε πως δεν είναι σίγουρος ότι η Τουρκία μπορεί να διατηρήσει υπό έλεγχο την κατάσταση, μετέδωσε το Ιντερφάξ.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε επίσης τον φόβο ότι η επιχείρηση του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων μπορεί να προκαλέσει την επανεμφάνιση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή.

Χιλιάδες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που κρατούνται από τους Κούρδους, υπάρχει κίνδυνος να ανακτήσουν την ελευθερία τους, «είναι μια πραγματική απειλή για εμάς, για εσάς, διότι πού θα πάνε και πώς;», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη διάρκεια συνόδου κορυφής πρώην σοβιετικών χωρών. «Δεν είμαι σίγουρος πως ο τουρκικός στρατός μπορεί να ελέγξει την κατάσταση», υπογράμμισε.