ΚΟΣΜΟΣ

Τουσκ σε Αναστασιάδη: Εχετε την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ

Τουσκ σε Αναστασιάδη: Εχετε την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επανέλαβε σήμερα την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ενόψει των νέων τουρκικών γεωτρητικών δραστηριοτήτων στα ανοιχτά της Κύπρου. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί συγκεκριμένη απάντηση στις συνεχιζόμενες παράνομες τουρκικές δραστηριότητες, λέγοντας πως «δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδρανείς».

Ο κ. Τουσκ είχε σήμερα κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, και στη συνέχεια διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών. Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Τουσκ είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταδικάσει έντονα τις παράνομες τουρκικές ενέργειες και ενόψει των νέων γεωτρητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας «επαναβεβαιώνω ότι η Ένωση στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου».

Ο κ. Τουσκ κάλεσε παράλληλα την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες, καθώς, όπως είπε, δεν υπονομεύουν μόνο τις πρόσφατες προσπάθειες γα επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, αλλά υπονομεύουν επίσης τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ της ΕΕ στο σύνολό της και της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ακόμη ότι «η μονομερής στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία προκαλεί μεγάλη ανησυχία και πρέπει να σταματήσει» ενώ και έκανε λόγο για ενδεχόμενη ανθρωπιστική καταστροφή.

Πρόσθεσε ότι οι κουρδικές δυνάμεις, που αποτελούν ένα κρίσιμο μέρος των δυνάμεων που πολεμούν το ισλαμικό κράτος, έχουν εγκαταλειφθεί και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού και ως εκ τούτου προκαλούνται πολλά ερωτηματικά, τόσο στρατηγικής όσο και ηθικής φύσεως.

Απαντώντας στις απειλές του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν για το μεταναστευτικό, ο κ. Τουσκ είπε ότι «δεν θα αποδεχθούμε ότι οι πρόσφυγες μετατρέπονται σε όπλο και χρησιμοποιούνται για εκβιασμό. Για αυτό τον λόγο θεωρώ τις χθεσινές απειλές που έγιναν από τον Πρόεδρο Ερντογάν εντελώς εκτός τόπου».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδει η Λευκωσία στο να έχει στο πλευρό της ενωμένη όλη την ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Πρόεδρο Τουσκ για τις πρόσφατες εξελίξεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις νέες παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας σε αδειοδοτημένα τεμάχια στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας «σε μια ξεκάθαρη παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου».

«Οι ενέργειες αυτές αποτελούν μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας και την πλέον σοβαρή πρόκληση μέχρι σήμερα», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να στέλνει ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι τηρεί τις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και ότι όλα τα κράτη μέλη είναι ενωμένα και αλληλέγγυα.

Είπε επίσης ότι εξήγησε στον κ. Τουσκ ότι οι νέες παράνομες γεωτρήσεις είναι μέρος μιας σειράς από συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, που περιλαμβάνουν επίσης τη νεκρή ζώνη, αλλά και τα σχέδια ενός ενδεχόμενου ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει αυτές τις προκλήσεις και να απόσχει από κάθε ενέργεια περαιτέρω κλιμάκωσης, η οποία μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση σε μια ήδη ταραγμένη περιοχή» είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σημείωσε ότι οι παράνομες ενέργειες και προκλήσεις της Τουρκίας λαμβάνουν χώρα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό, όπου γίνονται σχέδια για διεξαγωγή τριμερούς συνάντησης ανάμεσα στον ΓΓ των ΗΕ, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου, και αυτές οι ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν τις δικές μας ειλικρινείς προσπάθειες για διεξαγωγή ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κύπρος δέχεται τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές σε αναλογικά πληθυσμού από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Εξέφρασε επίσης στήριξη προς τις προσπάθειες του Προέδρου Τουσκ για αντιμετώπιση του προβλήματος, σημειώνοντας παράλληλα ότι η λύση του θα πρέπει να είναι συνολική και ριζική ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ευχαριστίες προς τον κ. Τουσκ για το προσωπικό του ενδιαφέρον για το Κυπριακό, αλλά και εκτίμηση για το γεγονός ότι κρατούσε πάντοτε ενωμένη την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ