ΚΟΣΜΟΣ

Washington Post: Η Τουρκία έπληξε εκούσια τις αμερικανικές θέσεις στη Συρία, υποστηρίζουν αξιωματούχοι

Washington Post: Η Τουρκία έπληξε εκούσια τις αμερικανικές θέσεις στη Συρία, υποστηρίζουν αξιωματούχοι

Την εκτίμηση ότι οι τουρκικές δυνάμεις που έπληξαν θέσεις κοντά στην εγκατάσταση των Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία, γνώριζαν εδώ και μήνες ότι οι Αμερικανοί ήταν εκεί, διατυπώνουν στην εφημερίδα Washington Post τέσσερις νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, η επίθεση έγινε σε κοντά στο Κομπάνι και τα τουρκικά πυρά έπεσαν μερικές εκτοντάδες μέτρα από το σημείο στο οποίο βρίσκονταν οι αμερικανικές δυνάμεις.

Η τοποθέτηση των αξιωματούχων θέτει ζήτημα εκούσιας κίνησης από την πλευρά της Τουρκίας, με στόχο να απομακρύνει τα αμερικανικά στρατεύματα μακρύτερα από τα σύνορα.

Η τουρκική εισβολή επικεντρώνεται σε μια περιοχή 60 μίλια δυτικά του Κομπάνι, αλλά αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Αγκυρα ενδεχομένως στοχεύει στο να ελέγξει ένα πολύ μεγαλύτερο τμήμα της Συρίας, σημειώνει η εφημερίδα.

«Οι ΗΠΑ απαιτούν να αποφεύγει η Τουρκία ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε άμεση αμυντική δράση», είχε προειδοποιήσει εκπρόσωπος του Πενταγώνου, μετά το περιστατικό, ενώ από την πλευρά του, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι τα πυρά δεν είχαν στόχο τους Αμερικανούς, αλλά ήταν στο πλαίσιο «αυτοάμυνας» μετά από επίθεση που δέχθηκε ένα συνοριακό τουρκικό φυλάκιο.