ΗΠΑ: Ο πόλεμος αυτός θα παραταθεί…

ΗΠΑ: Ο πόλεμος αυτός θα παραταθεί…

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διακηρύξεις των ΗΠΑ περί παράτασης του πολέμου «μέχρι την τελική εξάρθρωση της πηγής της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν και των τρομοκρατικών ομάδων αλλού», πληροφορίες για νίκη καθοριστικής σημασίας της Βόρειας Συμμαχίας στο μέτωπο του Μαζάρ ι Σαρίφ, νέες αποκαλύψεις του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ περί «υπερδιπλασιασμού» των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων στο αφγανικό έδαφος, σφυροκόπημα των Ταλιμπάν στο Βορειοανατολικό Αφγανιστάν και η δήλωση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο, ότι οι βομβαρδισμοί θα συνεχιστούν ακόμη και μετά τον θάνατο ή τη σύλληψη του Μπιν Λάντεν, σφράγισαν χθες τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας που διεξάγουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους».

Ο πόλεμος αυτός δεν θα έχει ανάπαυλα ούτε την περίοδο του Ραμαζανίου, εφόσον οι «τρομοκράτες έχουν στόχο τις ΗΠΑ», αναφέρεται επίσης σε πολιτική ανακοίνωση, την οποία μετέδωσε σε 53 γλώσσες και στις κυριότερες αφγανικές διαλέκτους η «Φωνή της Αμερικής».

Σύγχυση για το ελικόπτερο

Ομως, παράλληλα με εκατέρωθεν απειλές και θριαμβολογίες, σύγχυση συνέχισε να περιβάλλει νέα υπόθεση συντριβής αμερικανικού ελικοπτέρου, στην οποία υποτίθεται ότι σκοτώθηκαν τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες. Τη σύγχυση ως προς την τύχη του βασιλόφρονος ηγέτη της αφγανικής αντιπολίτευσης Χαμίντ Καρζάι επιχείρησε να διαλύσει χθες ο κ. Ράμσφελντ, αποκαλύπτοντας ότι αμερικανικές δυνάμεις τον απομάκρυναν, κατόπιν δικού του αιτήματος, από το Αφγανιστάν και ότι τώρα βρίσκεται για διαβουλεύσεις στο Πακιστάν. «Νομίζω ότι θα επιστρέψει», είπε ο κ. Ράμσφελντ.

Σε ό,τι αφορά το ελικόπτερο, εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε χθες ότι δεν υφίσταται καμία σχετική αναφορά. «Μάλλον εμφανίζουν τη συντριβή ελικοπτέρου την περασμένη Παρασκευή σαν τωρινή», προσέθεσε.

Πακιστανοί αξιωματούχοι και το Ισλαμικό Πρακτορείο Ειδήσεων ισχυρίζονται ότι το ελικόπτερο δέχθηκε την Κυριακή τα πυρά των Ταλιμπάν στο αφγανικό έδαφος, ανεφλέγη, αλλά κατόρθωσε να περάσει τα σύνορα, για να συντριβεί στο Νοτιοδυτικό Βελουχιστάν, κοντά στην αεροπορική βάση Νταλμπαντίν. Ανώτερος αξιωματούχος στο Βελουχιστάν επέμενε, χθες, ότι οι Αμερικανοί έσπευσαν να μετακινήσουν τα συντρίμμια τη μεταφορά των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών από τρία άλλα ελικόπτερα επικαλέστηκαν οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ, όπου ενδιαμέσως περιέφεραν σε κοινή θέα τμήματα αμερικανικού ελικοπτέρου.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, ο εκπρόσωπος του πολέμαρχου Μοχάμεντ Ατα ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας έθεσαν υπό τον έλεγχό τους, ύστερα από ολονύχτια μάχη στην οποία σκοτώθηκαν 200 Ταλιμπάν και συνελήφθη στενός συνεργάτης του μουλά Ομάρ, ολόκληρη την περιοχή Ζάρι, 70 χλμ. νοτιοδυτικά της στρατηγικής πόλης Μαζάρ ι Σαρίφ, καθώς και το Κεσεντέχ και το Ακ Κιουπρούκ. Από την πλευρά τους οι Ταλιμπάν ισχυρίστηκαν ότι οι μάχες νοτίως του Μαζάρ συνεχίζονται.

Τις τελευταίες ημέρες τα αμερικανικά μαχητικά, με την καθοδήγηση των ειδικών χερσαίων δυνάμεων, ενισχύουν τη Βόρεια Συμμαχία. Βομβαρδιστικά Β-52 και μαχητικά σφυροκόπησαν χθες, για έκτη φορά, τις τελευταίες ημέρες, θέσεις των Ταλιμπάν στο Βορειοανατολικό Αφγανιστάν, κοντά στα σύνορα με το Τατζικιστάν, το οποίο εμφανίστηκε έτοιμο να διαθέσει τον εναέριο χώρο του και τρία αεροδρόμια στους Αμερικανούς, λύνοντας έτσι το πρόβλημα της απόστασης από τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα στον Περσικό έως τα πεδία του πολέμου. Συνομιλίες με τον Τατζίκο πρόεδρο κ. Ραχμόνοφ είχε το Σάββατο ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, στην πρωτεύουσα Ντουσάνμπε.

Η διπλωματία

Στο διπλωματικό πεδίο, ο πρόεδρος Πούτιν και ο Ινδός πρωθυπουργός Βασπαγί επιβεβαίωσαν χθες στο Κρεμλίνο, λίγο μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας στο Νέο Δελχί, την ύπαρξη εντατικού διαλόγου και στενής συνεργασίας, κυρίως στον στρατιωτικοτεχνικό τομέα μεταξύ Ρωσίας και Ινδίας. Αμφότερες έχουν υποστηρίξει την αφγανική αντιπολίτευση, την οποία χθες επιχείρησαν να ενοχοποιήσουν οι Ταλιμπάν εμφανίζοντας έγγραφα, βάσει των οποίων ο πρόεδρος της εξόριστης αφγανικής κυβέρνησης Νουρμπαχουντίν Ραμπανί είχε παραχωρήσει την αφγανική ιθαγένεια σε Λίβυους, Αλγερινούς και Σαουδάραβες, όταν ήταν πρόεδρος του Αφγανιστάν το 1993.

Εντονη δυσαρέσκεια εξέφρασε, χθες, το Ιράν στην προοπτική συμμετοχής Τούρκων στρατιωτών στον πόλεμο κατά των Ταλιμπάν, τους οποίους κατηγόρησε χθες σε αυστηρό τόνο για παρεμπόδιση στη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας ο ΟΗΕ.

Ο φοιτητής τούς έφερε σε απόγνωση

«Αποτυχία δραματικών διαστάσεων» χαρακτήρισε χθες ο Αμερικανός υπουργός Μεταφορών Νόρμαν Μινέτα την περίπτωση του Σουμπάς Γκουρούνγκ, φοιτητή από το Νεπάλ, ο οποίος το περασμένο Σάββατο ομολόγησε σε σημείο ελέγχου του αεροδρομίου «Ο Χερ», στο Σικάγο, ότι έχει δύο μαχαίρια στην τσέπη του, αλλά «παρέλειψε» να δηλώσει τα επτά μαχαίρια, το όπλο ηλεκτρικής εκκένωσης και τα δακρυγόνα που περιείχαν οι αποσκευές του. Τα δύο «δηλωθέντα» μαχαίρια κατασχέθηκαν και ο φοιτητής, ο οποίος ζούσε στις ΗΠΑ με άδεια παραμονής που είχε λήξει, επιβιβάστηκε σε αεροσκάφος της United Airlines. Την απάτη ανακάλυψαν υπάλληλοι που διενεργούν έλεγχο στις αποσκευές, βυθίζοντας σε απόγνωση τους Αμερικανούς ιθύνοντες λόγω των «σοβαρών ελλείψεων» στο σύστημα ασφαλείας στα αμερικανικά αεροδρόμια. Μάλλον και αλλού…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή