Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε τη Μαδρίτη

Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε τη Μαδρίτη

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Ισχυρότατη έκρηξη συγκλόνισε χθες το πρωί τη συνοικία Προσπεριδάδ της Μαδρίτης, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν περισσότερα από 60 άτομα, εκ των οποίων τέσσερα σοβαρά. Για τη βομβιστική επίθεση ευθύνεται, κατά την ισπανική αστυνομία, η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, που, ωστόσο, δεν είχε αναλάβει την ευθύνη μέχρι αργά το βραδυ.

Πάντα κατά την ισπανική αστυνομία, η επίθεση αποσκοπούσε στη δολοφονία του Χουάν Χουνκέρα, ανωτάτου στελέχους του υπουργείου Επιστημών και Τεχνολογίας, ο οποίος την ώρα της έκρηξης διήρχετο με το αυτοκίνητό του από τη περιοχή. Τελικά, όμως, ο Χουνκέρα τραυματίστηκε μόνον ελαφρά. Το παγιδευμένο με εκρηκτικά λευκό Peugeot 205 που εξερράγη είχε αφεθεί σε διασταύρωση στη βόρεια συνοικία της Μαδρίτης, ακριβώς έξω από μια τράπεζα και τινάχθηκε στον αέρα στις εννιά και δέκα το πρωί.

Συλλήψεις

Δύο άτομα, ένας άνδρας και μία γυναίκα, οι Αϊτορ Γκαρσία Αλιάγκα και Ανα Μπελέν Εγουες Γκουρουτξάγκα, οι οποίοι μετέφεραν εκρηκτικές ύλες και τουλάχιστον ένα πιστόλι 9 χιλιοστών, συνελήφθησαν στην Προσπεριδάδ λίγο μετά την έκρηξη. Οι δύο συλληφθέντες φέρονται ως μέλη του πυρήνα της ΕΤΑ στη Μαδρίτη και συνελήφθησαν χάρη στην οξυμμένη ετοιμότητα ενός διερχομένου που τους ακολούθησε και ειδοποίησε την αστυνομία μέσω του κινητού του τηλεφώνου.

Καταστροφές

Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή ώστε καταστράφηκαν περίπου 20 αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στην περιοχή, ενώ ζημίες υπέστησαν και τα κτίρια γύρω από το σημείο της έκρηξης. Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν 55 άτομα, που δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες κι επέστρεψαν στα σπίτια τους. Για νοσηλεία παρέμειναν τέσσερις, μεταξύ των οποίων μία νεαρή μητέρα με την τρίχρονη κόρη της που τραυματίστηκαν σοβαρά.

Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πίο Καμπανίγιας, η έκρηξη ήταν «τόσο μεγάλης ισχύος» ώστε θα μπορούσε να προκαλέσει εκατοντάδες θανάτων, κυρίως επειδή εκείνη την ώρα διέρχονταν από την περιοχή χιλιάδες ατόμων που μετακινούνταν προς τις εργασίες τους ή το σχολείο.

Τα κόμματα

Ολα τα πολιτικά κόμματα της Ισπανίας καταδίκασαν την επίθεση με την εξαίρεση του συνασπισμού Μπατασούνα, που συνδέεται με την αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ. Ο αρχηγός του, Αρνάλντο Οτέγκι, δήλωσε ότι οι συλλήψεις 12 μελών δύο οργανώσεων που συνδέονται με τον ΕΤΑ, όπως και η βομβιστική επίθεση, αποτελούν «αποδείξεις της πολιτικής σύγκρουσης» και ζήτησε από τους Ισπανούς ηγέτες να βρουν μια λύση έπειτα από διαπραγματεύσεις, ακολουθώντας το παράδειγμα της βόρειας Ιρσλανδίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη επίθεση του ΕΤΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου και τη διεθνή καταδίκη της τρομοκρατίας. Ωστόσο, η χθεσινή βομβιστική επίθεση ταιριάζει απολύτως σε αυτές που ο ΕΤΑ είχε πραγματοποιήσει στο παρελθόν και κατά τους ειδικούς «φέρει την υπογραφή» της οργάνωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή