BrexitQ Τελικό σπριντ για συμφωνία στις Βρυξέλλες

BrexitQ Τελικό σπριντ για συμφωνία στις Βρυξέλλες

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Το «τελικό σπριντ» για την οριστικοποίηση της νέας συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση συνεχιζόταν έως αργά χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, με τις διαπραγματευτικές ομάδες του Λονδίνου και της Ε.Ε. σε πυρετώδεις συνομιλίες στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την ίδια ώρα, στο Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε ακόμη μία συνάντηση με την ηγεσία του βορειοϊρλανδικού DUP, προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξη του κόμματος.

Παράγοντες του βορειοϊρλανδικού κόμματος διέψευσαν δημοσίευμα της ιστοσελίδας Buzzfeed, σύμφωνα με το οποίο το κόμμα έχει διχαστεί, ενώ, ταυτόχρονα, ο καλά πληροφορημένος ανταποκριτής της ιρλανδικής τηλεόρασης στις Βρυξέλλες, Τόνι Κόνελι, υποστήριξε ότι οι αντιρρήσεις του DUP έχουν καμφθεί. Σύμφωνα με τον Κόνελι, οι διαπραγματευτές του Λονδίνου και της Ε.Ε. έχουν βρει κοινό έδαφος στο επίμαχο ζήτημα ποια ακριβώς θα είναι η διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας από τη βορειοϊρλανδική Βουλή (Στόρμοντ) και το DUP έχει συμφωνήσει.

Η συγκατάθεση του DUP θεωρείται κρίσιμη λόγω της εξαιρετικά επισφαλούς θέσης του Βρετανού πρωθυπουργού στη Βουλή των Κοινοτήτων. Πιο συγκεκριμένα, σε περίπτωση που η νέα συμφωνία αποχώρησης οριστικοποιηθεί σήμερα και εγκριθεί επί της αρχής από τους ηγέτες της Ε.Ε. σήμερα ή αύριο κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα ακολουθήσει το Σάββατο ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ο Μπόρις Τζόνσον δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς έχει αποκλείσει από το Συντηρητικό Κόμμα 20 βουλευτές οι οποίοι αψήφησαν την κυβερνητική γραμμή για το Brexit.

Ετσι, αν τελικά επιτευχθεί συμφωνία, η έγκρισή της από τη βρετανική Βουλή θα απαιτήσει την επιστροφή των διαγραφέντων και την αμέριστη στήριξη του DUP ή, εναλλακτικά, τη θετική ψήφο ανταρτών από το Εργατικό Κόμμα. Οι πολιτικές ισορροπίες στη Βρετανία παρέμεναν στο μυαλό των διαπραγματευτών, καθώς συνέχιζαν χθες το βράδυ να ασχολούνται με τεχνικά ζητήματα, όπως ποιο θα είναι το καθεστώς του ΦΠΑ στη Βόρεια Ιρλανδία μετά τη βρετανική αποχώρηση. 

Εν τω μεταξύ, οι συζητήσεις περί των δισεκατομμυρίων στερλινών, που θα προσφερθούν στη Βόρεια Ιρλανδία για να διευκολύνουν τη συγκατάθεσή της, προξένησαν αντιδράσεις στη Σκωτία, όπου διατυπώθηκε εκ νέου χθες το αίτημα για δημοψήφισμα αποχώρησης από τη Βρετανία και επανεισδοχής της Σκωτίας στην Ε.Ε. ως ανεξάρτητου κράτους.

Σε περίπτωση που η συμφωνία απορριφθεί, ο Τζόνσον θα υποχρεωθεί σε παραίτηση και θα συσταθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, με την Ε.Ε. να χορηγεί παράταση ευελπιστώντας ότι το πολιτικό τοπίο θα ξεκαθαρίσει μετά την εκλογική αναμέτρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή