ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Στο εδώλιο ένας από τους τελευταίους πρώην δεσμοφύλακες των Ναζί

δικη
nazi

Ένας πρώην SS του πολωνικού στρατοπέδου Στούτχοφ παρουσιάζεται σήμερα στο Αμβούργο ενώπιον δικαστηρίου, σε μία από τις τελευταίες δίκες πρώην δεσμοφυλάκων σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί.  

Ο 93χρονος Μπρούνο Ντέι κατηγορείται από την εισαγγελία του Αμβούργου για συνέργεια σε φόνους όταν ήταν φύλακας «μεταξύ του Αυγούστου του 1944 και του Απριλίου του 1945» στο στρατόπεδο Στούτχοφ της βόρειας Πολωνίας, 40 χιλιόμετρα από το Γκντανσκ.

Γερμανία: Στο εδώλιο ένας από τους τελευταίους πρώην δεσμοφύλακες των Ναζί-1

Περίπου 65.000 άνθρωποι πέθαναν σε αυτό, κυρίως Εβραίες από τις βαλτικές χώρες και την Πολωνία. Η συνέργεια του Ντέι, ο οποίος τότε ήταν 17 ετών, έχει επιβεβαιωθεί, σύμφωνα με την εισαγγελία, στον φόνο 5.230 κρατούμενων.

Γερμανία: Στο εδώλιο ένας από τους τελευταίους πρώην δεσμοφύλακες των Ναζί-2

Ο Ντέι «ήταν ένα γρανάζι της φονικής μηχανής που γνώριζε απολύτως στον στόχο», τονίζει η εισαγγελία. Καθήκον του κατηγορούμενου ήταν «να εμποδίζει τη διαφυγή, την εξέγερση ή την απελευθέρωση των κρατούμενων» στο στρατόπεδο που επρόκειτο να θανατωθούν με αέριο Zyklon B ή στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Στόχος της δίκης είναι να καθοριστεί αν «υποστήριζε εν γνώσει του τους βάρβαρους φόνους των κρατούμενων».

Ο κατηγορούμενος έχει παραδεχθεί ότι γνώριζε τι συνέβαινε στο στρατόπεδο, όμως είχε διαβεβαιώσει τους εισαγγελείς ότι δεν μπορούσε να φύγει γιατί φοβόταν ότι θα σκότωναν και τον ίδιο.

Γερμανία: Στο εδώλιο ένας από τους τελευταίους πρώην δεσμοφύλακες των Ναζί-3

Οι συνεδριάσεις του δικαστηρίου, που θα ολοκληρωθούν στα μέσα Δεκεμβρίου, θα περιοριστούν σε δύο ανά εβδομάδα και θα διαρκούν το περισσότερο δύο ώρες η κάθε μία εξαιτίας της κατάστασης της υγείας του 93χρονου κατηγορούμενου. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ