Πολωνία: Τριετής φυλάκιση για το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής

Πολωνία: Τριετής φυλάκιση για το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Νομοσχέδιο που ποινικοποιεί «την προώθηση της σεξουαλικής δραστηριότητας ανηλίκων» απειλώντας τους παραβάτες με τριετή φυλάκιση, ψήφισε την Τετάρτη το Kοινοβούλιο της Πολωνίας. Η κυβερνητική πρωτοβουλία αποτελεί μέρος της προσπάθειας προσέλκυσης συντηρητικών ψηφοφόρων στο κυβερνών κόμμα, με τους αντιπάλους του νόμου να υποστηρίζουν ότι η ψήφισή του ποινικοποιεί το σχολικό μάθημα της σεξουαλικής αγωγής.

Τα σχολεία στην Πολωνία δεν κάνουν μάθημα σεξουαλικής αγωγής. Aντιθέτως, μαθαίνουν στους μαθητές πώς να «προετοιμάζονται για την οικογενειακή ζωή» Ορισμένες πόλεις με προοδευτικούς δημάρχους έχουν επιτρέψει προγράμματα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, προκαλώντας την αντίδραση του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Το PiS επικράτησε στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής. Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το κόμμα, που έχασε έδρες στην Ανω Βουλή και διατήρησε αναλλοίωτη την ισχύ του στην Κάτω Βουλή, επιδιώκει να πείσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους ότι μόνον αυτό είναι ικανό να τους εκπροσωπήσει επάξια στη νομοθετική εξουσία.

Οι επικριτές του κυβερνώντος κόμματος κατηγόρησαν το PiS για καλλιέργεια κλίματος ομοφοβίας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, με κομματικά στελέχη να αποκαλούν τα μέλη της κοινότητας των ομοφυλοφίλων «εισβολείς» και «φορείς ξένων προτύπων» που απειλούν την πολωνική εθνική ταυτότητα. Σε δηλώσεις του στη δεξιά εφημερίδα Nasz Dziennik, ο ρωμαιοκαθολικός επίσκοπος Ιγκνάσι Ντετς έκανε λόγο για την ανησυχία του «σχετικά με την εισαγωγή προγραμμάτων “σεξουαλικοποίησης” σε μαθητές προσχολικής και σχολικής ηλικίας, που συστήνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά βλάπτουν παιδιά και νέους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή