ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Οίκος: Η αναβολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία είχε συνδεθεί με το αίτημα Τραμπ για τη διερεύνηση υποκλοπής

Λευκός Οίκος: Η αναβολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία είχε συνδεθεί με το αίτημα Τραμπ για τη διερεύνηση υποκλοπής

Η αναβολή χορήγησης της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας οικονομικού ύψους 391 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ είχε συνδεθεί με το αίτημα του προς τους Ουκρανούς να εξετάσουν έναν ισχυρισμό -που είχε χαρακτηριστεί ως θεωρία συνωμοσίας- σχετικά με τις εκλογές του 2016, δήλωσε χθες ένας υψηλόβαθμος προεδρικός αξιωματούχος.

Πρόκειται για την πρώτη φορά, που ο Λευκός Οίκος παραδέχεται μία τέτοια διασύνδεση επιδιώξεων.

Από την πλευρά τους, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ αρνούνται εδώ και εβδομάδες ότι είχαν απαιτήσει κάποια ανταπόδοση (quid pro quo) για την διάθεση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.

Η υπόθεση αυτή αποτελεί το σημείο αιχμής για την έναρξη της επίσημης έρευνας παραπομπής του προέδρου Τραμπ από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ωστόσο, ο Μικ Μαλβέινι υπηρεσιακός Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου παραδέχτηκε στην διάρκεια μιας ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι η παράδοση της αμερικανικής βοήθειας – η χορήγηση της οποίας είχε εγκριθεί από το Κογκρέσο- αναβλήθηκε μερικώς εξαιτίας των ανησυχιών του προέδρου Τραμπ για έναν σέρβερ της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, για τον οποίο υπήρχαν υποψίες ότι βρίσκονταν στην Ουκρανία.

«Έχω ειδήσεις για όλους: Ξεπεράστε το. Θα υπάρξει πολιτική επιρροή στην εξωτερική πολιτική», είπε χαρακτηριστικά ο Μαλβέινι.

Ωστόσο, αργότερα, ο ίδιος ήρθε σε αντίθεση με τα λεγόμενά του αποκλείοντας την οποιαδήποτε ανταπόδοση, μέσω ανακοίνωσης που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Σε μία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι (25 Ιουλίου) ο πρόεδρος Τραμπ του ζήτησε «μία χάρη», για να εντοπίσει τον σέρβερ, όπως και την εταιρία ψηφιακής ασφάλειας Crowdstrike που προσλήφθηκε από την DNC to 2016 για να διερευνήσει την υποκλοπή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, που αργότερα αποφασίστηκε ότι έγινε από την Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ