ΚΟΣΜΟΣ

Δικαιολογεί την τουρκική εισβολή ο Ντόναλντ Τραμπ

Δικαιολογεί την τουρκική εισβολή ο Ντόναλντ Τραμπ

Μόλις ο Μάικ Πενς ανακοίνωσε στην Aγκυρα την αμφιλεγόμενη συμφωνία του με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να πανηγυρίσει, κάνοντας λόγο για μια «μεγάλη ημέρα για τον πολιτισμό» –την οποία, φυσικά, θεωρεί ότι πιστώνεται ο ίδιος– υποστηρίζοντας ότι με αυτή θα σωθούν «εκατομμύρια και εκατομμύρια ζωές». Λίγο αργότερα, μιλώντας σε συγκέντρωση οπαδών του, στο Ντάλας του Τέξας, ο Αμερικανός πρόεδρος συνόψισε ως εξής τη «λαμπρή στρατηγική» του, η οποία οδήγησε στη συμφωνία. «Ορισμένες φορές πρέπει να τους αφήσεις να τσακωθούν σαν δύο παιδιά σε παιδική χαρά. Τους αφήνεις να τσακωθούν και ύστερα τους χωρίζεις», δήλωσε ο Τραμπ αναφορικά με την τουρκοκουρδική σύγκρουση.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έδειξε να αντιλαμβάνεται τον ρόλο του ως εκείνου του αμερόληπτου μεσολαβητή. «Ηταν υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε ξεκαθάρισμα», δήλωσε για τους Τούρκους σε μια άλλη αποστροφή του, υιοθετώντας ουσιαστικά το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης Ερντογάν, ότι αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφαλείας η εκκαθάριση της μεθοριακής περιοχής από τους Κούρδους μαχητές. Πάντως, η συμφωνία της Αγκυρας δεν έπεισε τους επικριτές της πολιτικής Τραμπ στο Συριακό, που εκφράζουν τη μεγάλη πλειονότητα του Κογκρέσου.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μιτ Ρόμνι δήλωσε ότι «η κατάπαυση του πυρός δεν αναιρεί το γεγονός ότι η Αμερική εγκατέλειψε έναν σύμμαχο», ενώ ο Λίντσεϊ Γκράχαμ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται στρατεύματα στη Συρία και επέμεινε στην ανάγκη κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Σαρκαστικός έναντι του Τραμπ εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός Aμυνας, Τζιμ Μάτις, τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε πρόσφατα «τον πιο υπερτιμημένο στρατηγό του κόσμου». Μιλώντας σε φιλανθρωπική εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, ο Μάτις δήλωσε: «Δεν είμαι απλώς υπερτιμημένος στρατηγός, είμαι ο μεγαλύτερος, ο πιο υπερτιμημένος του κόσμου… Με τιμά αυτή η περιγραφή, γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ έχει χαρακτηρίσει και τη Μέριλ Στριπ υπερτιμημένη ηθοποιό, οπότε είμαι κάτι σαν Μέριλ Στριπ των στρατηγών και αυτό, ειλικρινά, μου ακούγεται πολύ ωραίο».