Διπλωματική κινητικότητα των Μουσάραφ και Σεζέρ

Διπλωματική κινητικότητα των Μουσάραφ και Σεζέρ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση προς όλες τις κατευθύνσεις για τη διακοπή των βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια του ραμαζανίου απηύθυνε χθες, ο περιοδεύων σε πρωτεύουσες της Δύσης και της Ανατολής πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ.

Καθ’ οδόν προς το Παρίσι, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, όπου θα απευθύνει λόγο ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπους, ο στρατηγός Μουσάραφ έκανε δύο εκτός προγράμματος σύντομους σταθμούς στην Τεχεράνη και την Κωνσταντινούπολη, όπου είχε συνομιλίες με κυβερνητικούς αξιωματούχους του Ιράν και της Τουρκίας, ενδεχομένως σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις έντονες αντιρρήσεις των Ιρανών ιθυνόντων στο θέμα της συμμετοχής 90 Τούρκων στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων στην εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας.

Οι αντιρρήσεις αυτές εκφράστηκαν προχθές μέσω του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Καμάλ Χαραζί, ο οποίος επισήμανε ότι «καλύτερο είναι η διευθέτηση του αφγανικού προβλήματος να αποτελέσει ευθύνη των Αφγανών, που δεν αρέσκονται στις παρεμβάσεις τρίτων στη χώρα τους». Η απόφαση της Αγκυρας να αποστείλει ειδικές δυνάμεις χαιρετίσθηκε από μερίδα της Δύσης ως άκρως θετική ενέργεια μιας μουσουλμανικής χώρας, ένα είδος γέφυρας με το μουσουλμανικό κόσμο. Δεν έγινε ευνοϊκά δεκτή από μεγάλη μερίδα της τουρκικής κοινής γνώμης, αν και στο μεταξύ η Τουρκία ζήτησε και εννέα δισ. δολάρια επιπλέον βοήθεια από το ΔΝΤ.

Διπλωματική υπερκινητικότητα δεν εμφάνισε μόνον ο στρατηγός Μουσάραφ, αλλά και ο Τούρκος συνάδελφός του Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ, ο οποίος χθες μετέβη στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν Ντουσάνμπε για συνομιλίες με τον πρόεδρο Ραχμόνοφ, ίσως στο πλαίσιο της προσφοράς για τη διάθεση εναερίου χώρου τους και αεροδρομίων στις ΗΠΑ.

Εγκώμια από Μπλερ

Ως προς τον Πακιστανό πρόεδρο, που χθες επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ζακ Σιράκ στο Παρίσι, άκρως εγκωμιαστικός εμφανίστηκε ο Τόνι Μπλερ, ο οποίος μετά το Γάλλο πρόεδρο, μεταβαίνει για διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο Μπους στην Ουάσιγκτον, προκειμένου εκτός των άλλων «να προωθήσει τη συμμετοχή των Ευρωπαίων στις επιχειρήσεις», προς «ενδυνάμωση της διεθνούς συμμαχίας».

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρέσβης στο Πακιστάν κ. Γουέντι, υπενθύμισε ότι ο στρατηγός Μουσάραφ είχε μεν εκφράσει αντιρρήσεις για τους βομβαρδισμούς στη διάρκεια του ραμαζανίου, «αλλά όχι πολύ έντονους».

Δεν εντάσσεται φυσικά στο διπλωματικό πεδίο, η απόφαση της κυβέρνησης Μπους να παγώσει περιουσιακά στοιχεία του δικτύου της Αλ Κάιντα σε εννέα τουλάχιστον χώρες, σε μία προσπάθεια να εξουδετερωθεί ο Μπιν Λάντεν, ο οποίος κατά τον αρχηγό των σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών ουδέποτε είχε σχέσεις με τη CIA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή