Με 1,2 εκατ. εποίκους απειλεί ο Σαρόν

Με 1,2 εκατ. εποίκους απειλεί ο Σαρόν

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν δήλωσε χθες, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, ότι σκοπεύει να προωθήσει την εγκατάσταση ενός εκατομμυρίου Εβραίων εποίκων στο Ισραήλ, ενώ στέλεχος της Παλαιστινιακής Αρχής χαρακτήρισε την πρόθεση αυτή της κυβέρνησης του Τελ Αβίβ ως «επικίνδυνο όνειρο», παρομοιάζοντας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό με «πυρομανή ο οποίος κάθεται πάνω σε κιβώτιο δυναμίτιδας». Ο πληθυσμός του Ισραήλ αποτελείται σήμερα από 5,2 εκατομμύρια Εβραίους και 1,2 εκατομμύριο Αραβες.

Αποχώρησαν

Στο μεταξύ, ισραηλινά στρατεύματα αποχώρησαν νωρίς χθες το πρωί από την πόλη Ραμάλα, έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Οχθη, καθώς η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Δυτική Οχθη πλησιάζει στο τέλος της. Ισραηλινά άρματα μάχης και οχήματα μεταφοράς προσωπικού εγκατέλειψαν χθες τις βόρειες συνοικίες της Ραμάλα, κατευθυνόμενα στον εβραϊκό οικισμό του Μπέιτ Ελ, επιτρέποντας στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας να αναπτυχθούν εκ νέου στην περιοχή. Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Μπενιαμίν Μπεν-Ελιέζερ, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του στρατού θα διατηρήσουν ζώνη ασφαλείας γύρω από τη Ραμάλα, ενώ ανέφερε ότι θεωρεί τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ υπεύθυνο για την αποφυγή επιθέσεων εναντίον Ισαρηλινών εποίκων. Στην πόλη Γιάτα της Δυτικής Οχθης, μονάδα των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων άνοιξε πυρ εναντίον τριών Παλαιστινίων, σκοτώνοντας έναν από αυτούς, ύποπτο για παλαιότερη δολοφονία Ισραηλινού πολίτη.

Στη Λωρίδα της Γάζας, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και πέντε τραυματίσθηκαν κοντά στον εβραϊκό οικισμό του Νέβε Ντεκαλίμ. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ότι άρματα μάχης ανταπέδωσαν πυρά όλμων, που στόχευαν τον οικισμό και προέρχονταν από παλαιστινιακές θέσεις.

Κατά της τρομοκρατίας

Μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Ραμάλα, μόνο τμήματα του Τζενίν και του Τουλκαρέμ, στη Δυτική Οχθη, παραμένουν υπό τον έλεγχο των ισραηλινών δυνάμεων. Ο εκπρόσωπος του στρατού ανέφερε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα, κατά την εικοσαήμερη κατάληψη της Ραμάλα, προέβησαν «σε επιχειρήσεις κατά των υποδομών της τρομοκρατίας». Οι κάτοικοι της Ραμάλα ζητωκραύγασαν την αποχώρηση των Ισραηλινών, καθώς σε τμήματα της πόλης είχε επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας καθ’ όλο το 24ωρο.

Ο πρωθυπουργός Σαρόν ανακοίνωσε ότι οι προσωρινές καταλήψεις παλαιστινιακών εδαφών ήταν επιτυχείς. 42 ένοπλοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ενώ άλλοι 15 εξοντώθηκαν στο πλαίσιο αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, όπως ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο στο Τελ Αβίβ.

Αρση ασυλίας

Τα μέλη του ισραηλινού Κοινοβουλίου αποφάσισαν χθες κατά πλειοψηφία την άρση της βουλευτικής ασυλίας Αραβα βουλευτή, ο οποίος είχε ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τον αγώνα των Παλαιστινίων για ανεξαρτησία. Η απόφαση επιτρέπει στην εισαγγελία της Ιερουσαλήμ να κινηθεί νομικά εναντίον του χριστιανού, Αραβα βουλευτή από τη Ναζαρέτ, Αζμί Μπισαρά.

Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ έχει επίσης υποσχεθεί να συνδράμει την επιχείρηση με 3.900 στρατιώτες και έχει προσφέρει τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού εξοπλισμένα με συστήματα ανίχνευσης ραδιενεργών, βιολογικών και χημικών όπλων, ειδικές δυνάμεις, μονάδα στρατιωτικών γιατρών, μεταγωγικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, καθώς και ναυτικές δυνάμεις με αποστολή την προστασία της ναυσιπλοΐας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή