ΚΟΣΜΟΣ

Διαπραγμάτευση Ρωσίας-Τουρκίας για περισσότερους S-400

Διαπραγμάτευση Ρωσίας-Τουρκίας για περισσότερους S-400

ΜΟΣΧΑ. Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν συνομιλίες για την παράδοση και άλλων ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 στην Αγκυρα, δήλωσε χθες ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας πωλήσεων αμυντικών συστημάτων, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφαξ». Παράλληλα, ωστόσο, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, εκτίμησε ότι οι διαφωνίες της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον για τα F-35 θα ξεπεραστούν και η χώρα του «δεν πάει πουθενά» και παραμένει «στο κέντρο του ΝΑΤΟ».

Σε μια ένδειξη των αυξανόμενων δεσμών μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, οι οποίοι έχουν θορυβήσει την αμερικανική κυβέρνηση, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πωλήσεων αμυντικών συστημάτων της Ρωσίας, τον οποίο επικαλείται το «Ιντερφαξ», σημείωσε ότι η Μόσχα μπορεί να παραδώσει επιπλέον πυραυλικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 στην Τουρκία.

Οπως ανέφερε η «Σαμπάχ», η Ρωσία έχει ήδη ολοκληρώσει την παράδοση της αρχικής παραγγελίας των αμυντικών συστημάτων στην Τουρκία και ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας εξοπλισμών Rosoboronexport, Αλεξάντερ Μιχέγεφ, εξήγησε μάλιστα ότι το συμβόλαιο ολοκληρώθηκε νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα. «Χειριστήκαμε επιτυχημένα τη διαδικασία και την παράδοση. Είχαμε 72 πτήσεις συνολικά. Ολα λειτούργησαν καλά, χωρίς εμπόδια», ανακοίνωσε. Επιπλέον, είπε ότι Ρώσοι ειδικοί εκπαιδεύουν τουρκικό προσωπικό στον χειρισμό του εξοπλισμού που έχει ήδη παραδοθεί. Τα συστήματα θα ενεργοποιηθούν μόλις ολοκληρωθεί η εκπαίδευση.

Η Τουρκία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, έχει ήδη αποκλειστεί από ένα πρόγραμμα αγοράς αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 και συμμετοχής στην κατασκευή τους και αντιμετωπίζει την πιθανότητα να της επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ για την αγορά του ρωσικής κατασκευής πυραυλικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400. Οι πρώτες παραδόσεις ξεκίνησαν τον Ιούλιο και ολοκληρώθηκαν στα μέσα Σεπτεμβρίου. Κατά τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, τα συστήματα θα αναπτυχθούν πλήρως τον Απρίλιο του 2020.