Φρίκη με 39 σορούς στη Βρετανία

Φρίκη με 39 σορούς στη Βρετανία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Φρικτό θάνατο στο εσωτερικό μεταλλικού κοντέινερ βρήκαν 39 άνθρωποι, οι σοροί των οποίων ανακαλύφθηκαν χθες σε βιομηχανικό πάρκο στις όχθες του Τάμεση, στο Εσεξ της Βρετανίας. Ο βρετανικός πολιτικός κόσμος εξέφρασε οδύνη και αποτροπιασμό, ενώ οι διωκτικές αρχές προσπαθούσαν να φθάσουν στα ίχνη των υπευθύνων για τη διακίνηση του μοιραίου κοντέινερ.

Η αστυνομία του Εσεξ ανακοίνωσε ότι ο οδηγός του φορτηγού που παρέλαβε το κοντέινερ από την αποβάθρα Παρφλίτ του Τάμεση, ένας 25χρονος από τη Βόρεια Ιρλανδία συνελήφθη και ανακρίνεται. Οι Αρχές δεν έδωσαν λεπτομέρειες για τις εθνικότητες των θυμάτων, ενώ δήλωσαν ότι θα απαιτηθούν αρκετές ημέρες για να προσδιοριστεί η ταυτότητά τους. Το μόνο που ήταν σε θέση να πουν ήταν ότι επρόκειτο για 38 ενήλικα άτομα και για ένα ακόμα εφηβικής ηλικίας. Το φορτηγό είχε πινακίδες Βουλγαρίας και ανήκε σε ιρλανδική εταιρεία, αλλά οι βουλγαρικές αρχές δήλωσαν ότι είχε χρόνια να εισέλθει στη χώρα.

Ενώ, σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, το φορτηγό είχε φθάσει στη Βρετανία μέσω Ιρλανδίας, τελικά προέκυψε ότι αυτό που έφθασε μέσω Ιρλανδίας ήταν η καμπίνα του οδηγού, ενώ το κοντέινερ είχε φθάσει στο Παρφλίτ από το λιμάνι Ζεμπρίκε του Βελγίου. Σύμφωνα με την αστυνομία του Εσεξ, το κοντέινερ παρελήφθη από το φορτηγό στις 01.05 τα ξημερώματα της Τετάρτης, μισή ώρα μετά την άφιξή του στο Παρφλίτ του Τάμεση. Στις 01.40 ενημερώθηκαν οι αστυνομικές αρχές. Δεν είναι σαφές αν ήταν ο ίδιος ο οδηγός εκείνος που τις ενημέρωσε.  Το φρικτό εύρημα στο βιομηχανικό πάρκο Γουοτεργκλέιντ, περίπου 30 χλμ. ανατολικά του Λονδίνου, έφερε εκ νέου στην επιφάνεια τις μνήμες από τον θάνατο 71 ανθρώπων στο εσωτερικό φορτηγού στην Αυστρία, το 2015. Στη μεγαλύτερη τέτοιου είδους τραγωδία στην πρόσφατη ιστορία της Βρετανίας, είχαν ανακαλυφθεί το 2000, στο τελωνείο του Ντόβερ, οι σοροί 58 ανθρώπων από την Κίνα, στοιβαγμένες σε φορτηγό που μετέφερε ντομάτες. 

«Το γνωρίζουμε ότι συμβαίνει τέτοιου είδους εμπόριο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, κάνοντας λόγο για «απίστευτη τραγωδία, που ραγίζει την καρδιά μας». «Ολοι όσοι εμπορεύονται ανθρώπους πρέπει να καθίσουν στο σκαμνί», προσέθεσε. Εκ μέρους του Εργατικού Κόμματος, η Ντάιαν Αμποτ ζήτησε από τη βρετανική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι η συνεργασία με την Ε.Ε. στο ζήτημα της καταπολέμησης της διακίνησης ανθρώπων δεν θα κινδυνεύσει εξαιτίας της αποχώρησης από αυτήν. «Πρέπει να υπάρχουν ασφαλείς τρόποι να φθάσει ώς εδώ ένας πρόσφυγας», προσέθεσε. «Αλλιώς, φοβάμαι ότι θα υπάρξουν και άλλες τέτοιες τραγωδίες».

Εν τω μεταξύ, χθες, σε ένα διαφορετικό περιστατικό, εννέα άνθρωποι βρέθηκαν ζωντανοί στο εσωτερικό φορτηγού στη γειτονική κομητεία του Κεντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή