Το Κονκόρντ επέστρεψε πλήρως ανακαινισμένο στους αιθέρες

Το Κονκόρντ επέστρεψε πλήρως ανακαινισμένο στους αιθέρες

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Η επιστροφή του Κονκόρντ στους αιθέρες ήλθε χθες να διαψεύσει όσους απαισιόδοξους προέβλεπαν την παρακμή του, μετά την τραγωδία του περασμένου χρόνου, κατά την οποία 113 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν ένα αεροσκάφος των Γαλλικών Αερογραμμών συνετρίβη έξω από το αεροδρόμιο του Παρισιού. Πλήρως ανακαινισμένο και εκπληρώνοντας όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, το Κονκόρντ της Air France με 92 επιβάτες απογειώθηκε χθες από το αεροδρόμιο «Σαρλ ντε Γκολ», με προορισμό τη Νέα Υόρκη.

Εμπιστοσύνη

Στην πρώτη αυτή κανονική πτήση, μετά το δυστύχημα της 25ης Ιουλίου 2000, επέβαιναν ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών Ζαν Κλοντ Γκαϊσότ και ο πρόεδρος της Air France Ζαν-Σιρίλ Σπινέτα, επιδεικνύοντας έτσι την εμπιστοσύνη τους στο μόνο υπερηχητικό αεροσκάφος στον κόσμο. «Είναι ο μεγαλύτερος φόρος τιμής που μπορούμε να αποτίσουμε στους 113 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους και στους οποίους αφιερώνεται αυτή η πτήση», δήλωσε χθες πριν από την απογείωση, ο κ. Σπινέτα.

Μία ώρα αργότερα, ένα Κονκόρντ της British Airways απογειωνόταν από το αεροδρόμιο του Λονδίνου, με τον τραγουδιστή της ροκ Στινγκ ανάμεσα στους προσκεκλημένους επιβάτες του. Ενα τρίτο Κονκόρντ ανεχώρησε επίσης από το αεροδρόμιο του Λονδίνου με τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ σε ειδική πτήση για τη Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του παρελθόντος έτους, τόσο η γαλλική Air France όσο και η βρετανική British Airways ανάλωσαν πολύ χρόνο σε δοκιμές και τροποποιήσεις της υπερηχητικής ναυαρχίδας των αιθέρων και οι μηχανικοί και των δυο πλευρών διαβεβαιώνουν ότι έχουν αποκαταστήσει όλα τα προβλήματα που οδήγησαν στη μοιραία πτήση.

Συμβολισμός

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί των αιθέρων, εξίσου σημαντικός με τις μηχανικές τροποποιήσεις είναι και ο συμβολισμός της επιστροφής του Κονκόρντ σε μια ιδιαίτερα δυσχερή περίοδο για την αεροπορική βιομηχανία, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή