Πίεση από την κυβέρνηση Τραμπ αποκάλυψε ο Ζελένσκι

Πίεση από την κυβέρνηση Τραμπ αποκάλυψε ο Ζελένσκι

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Δύο εβδομάδες προτού ορκιστεί στον νέο θώκο του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και οι συνεργάτες του συζήτησαν ότι αισθάνθηκαν πίεση από την αμερικανική κυβέρνηση και τον δικηγόρο του Ντόναλντ Τραμπ, Ρούντολφ Τζουλιάνι, να εγκαινιάσουν έρευνα εις βάρος του επικρατέστερου αντιπάλου του, Τζο Μπάιντεν. Αυτό ανέφερε στο CNN στέλεχος του επιτελείου Ζελένσκι, το οποίο διευκρίνισε ότι η πίεση αφορούσε την εταιρεία φυσικού αερίου Burisma, στο Δ.Σ. της οποίας ήταν μέλος ο γιος του Μπάιντεν.

Η πηγή ανέφερε ότι η συνάντηση είχε σχεδιαστεί αρχικά με αντικείμενο ενεργειακά θέματα, αλλά εξελίχθηκε σε μια διαβούλευση για τον τρόπο αντιμετώπισης των πιέσεων εκ μέρους του Τραμπ. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες την 7η Μαΐου ήταν οι σύμβουλοι του Ουκρανού προέδρου, Αντρέι Γιέρμακ και Αντρέι Μπόγκνταν. Επίσης, στη συζήτηση έλαβαν μέρος αξιωματούχοι της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου και ο Αμερικανός Εϊμος Χόχστιν, πρώην διπλωμάτης και ειδικός σε θέματα ενέργειας. Η συνάντηση έλαβε χώρα δύο εβδομάδες αφότου μίλησαν για πρώτη φορά ο Ζελένσκι και ο Τραμπ. Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου έκανε λόγο για συνεργασία των δύο ηγετών με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο ίδιος ο Τραμπ διατείνεται πως ουδέποτε άσκησε πιέσεις προκειμένου να ερευνηθούν ο Μπάιντεν και ο γιος του. Δεν είναι σαφές αν ο πρόεδρος ζήτησε να ερευνηθεί ο ρόλος της Ουκρανίας στις εκλογές του 2016 ή η επιχείρηση ενέργειας που προσέλαβε τον γιο του Μπάιντεν, Χάντερ, στο Δ.Σ. της. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή