Αμφίβολη είναι η αξιοπιστία της Β. Συμμαχίας

Αμφίβολη είναι η αξιοπιστία της Β. Συμμαχίας

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσα περισσότερα γνωρίζουμε για τους ηγέτες της Βόρειας Συμμαχίας, τόσο λιγότερο ελκυστικοί και αξιόπιστοι δείχνουν. Τις πρώτες μέρες μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου, οι κληρονόμοι των μουτζαχεντίν, που αντιτάχθηκαν στη σοβιετική κατοχή φάνταζαν ως ο πιο λογικός σύμμαχος για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με τον καιρό, καθώς πύκνωναν οι φήμες για τη συμμετοχή της Συμμαχίας στο εμπόριο ηρωίνης και γίνονταν γνωστές πληροφορίες για τη συμπεριφορά των μελών της την περίοδο πριν από την επικράτηση των Ταλιμπάν, οι ΗΠΑ άρχισαν να κατασταλάζουν στην ιδέα της συνεργασίας. Η έντονη εχθρότητα του Πακιστάν ήταν επίσης ένας παράγοντας, όπως αποδείχτηκε και από την ξαφνική επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να κερδίσουν την εύνοια του στρατηγού Μουσάραφ. Ελλείψει όμως εναλλακτικών μεθόδων ύστερα από την έναρξη των επιθέσεων, η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών επέστρεψε πάλι στην αρχική της μορφή.

Οι βομβαρδισμοί στην Καμπούλ και την Κανταχάρ δεν κατάφεραν να ανατρέψουν το καθεστώς των Ταλιμπάν, πιθανώς και να ισχυροποίησαν τις αντιστάσεις τους στις νότιες και ανατολικές περιοχές της χώρας. Οι ειδικές δυνάμεις χερσαίων επιχειρήσεων περιορίζονται εξαιρετικά λόγω των αδυναμιών που παρουσιάζουν οι υπηρεσίες πληροφοριών. Οι προσπάθειες να εξαγοραστούν ηγέτες της φυλής των Παστούν στα νότια απέτυχαν παταγωδώς. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αμπντούλ Χακ, ο οποίος συνελήφθη και εκτελέστηκε από τους Ταλιμπάν. Βλέποντας, μάλιστα, ότι η κατάσταση στο ανθρωπιστικό επίπεδο συνεχώς χειροτερεύει, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν ότι για να αποκτήσουν τον έλεγχο από εδάφους και να μπορέσουν να δημιουργήσουν στρατιωτικές βάσεις στο Αφγανιστάν, πρέπει να υποστηρίξουν τη Βόρεια Συμμαχία. Το Πεντάγωνο επιβεβαιώνει τώρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα της παράσχουν πολεμικό εξοπλισμό. Ταυτόχρονα, έχει αυξήσει το στρατιωτικό προσωπικό, που βοηθά και ενεργεί ως μεσολαβητής με τη Βόρεια Συμμαχία. Οι στόχοι μάλιστα των αεροπορικών επιχειρήσεων επικεντρώνονται τώρα προς τον Βορρά και συγκεκριμένα γύρω από την πόλη Μαζάρ ι Σαρίφ. Στόχος, είναι να μπορέσει η Βόρεια Συμμαχία να εισέλθει στην πόλη σύντομα.

Η ανησυχία, πάντως, αναφορικά με τη Βόρεια Συμμαχία παραμένει. Αν και αποκαλείται Ενωμένο Μέτωπο, στην πραγματικότητα τα μέλη της είναι διχασμένα. Οι ηγέτες της Συμμαχίας δέχονται με ευχαρίστηση τη βοήθεια των ΗΠΑ, δεν δείχνουν όμως πρόθυμοι να υπακούσουν στις προσταγές τους. Η πολεμική αξιοπιστία της Βόρειας Συμμαχίας είναι αβέβαιη και οι πολιτικές τις προθέσεις ακαθόριστες. Είναι άγνωστο πώς θα αντιδράσουν οι δυνάμεις της εάν ανατραπούν οι Ταλιμπάν και λόγω ελλείψεως συμφωνίας για την μετα-Ταλιμπάν εποχή η χώρα θα περιέλθει σε δίνη. Μετά τον θάνατο του Αχμέντ Σαχ Μασούντ η Βόρεια Συμμαχία στερείται ικανού ηγέτη, πόσο μάλλον κάποιου που θα ενώσει το διαιρεμένο Αφγανιστάν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ιστορικό στις λανθασμένες επιλογές συμμάχων στην περίπτωση του Αφγανιστάν οι πιθανότητες για μια τέτοια λανθασμένη επιλογή είναι περισσότερες από ποτέ.

Αυτοί αριθμούν 40.000 έως 50.000 μαχητές σύμφωνα με τον κ. Ράμσφελντ, ο οποίος χθες ενημέρωσε το Καπιτώλιο για την πορεία του πολέμου, ενώ το Πεντάγωνο για πρώτη φορά αναφέρθηκε σε αριθμό νεκρών αμάχων και παρουσίασε βίντεο με σκηνές από βομβαρδισμοό, που προκάλεσε κατά λάθος τον θάνατο ενός αμάχου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή